Hlavní obsah

Střecha z devadesátek dlouho nevydržela. Plzeňskou katedrálu čeká rekonstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Břidlicová krytina na střeše plzeňské katedrály je sice stará jen zhruba třicet let, ale už potřebuje výměnu. V uplynulých dnech horolezci vysoko nad městem řešili nejproblematičtější místa, na komplexní rekonstrukci dojde zřejmě příští rok. A neobejde se bez výstavby obřího lešení.

Oprava střechy plzeňské katedrályVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Bude se dělat komplet celá krytina nad hlavní lodí kostela. Současná je ve špatném stavu,“ řekla Novinkám Iva Fictumová, vedoucí projektového oddělení plzeňského biskupství. „Připravujeme výběrové řízení, příští rok se začne,“ dodala. Stavební povolení pro zmíněnou operaci už biskupství má.

Půjde o akci na několik let. „Počítáme, že potrvá tři roky. Práce budou probíhat po etapách a neobejdou se bez lešení. To je velmi drahou položkou, bude se tedy vztyčovat postupně, vždy pro dotčenou část katedrály,“ podotkla Fictumová. „Opravovaná část střechy se musí pokaždé perfektně zakrýt, dokonale zabezpečit, nesmí zatékat do zrenovované klenby,“ upozornila.

Biskupství počítá s náklady přes čtyřicet milionů korun. „Máme přislíbenou evropskou dotaci, z vlastních prostředků bychom to dělat nemohli,“ doplnila Fictumová.

Měla vydržet minimálně 50 let

Současná břidlicová krytina se na střechu o ploše stovek metrů čtverečních dávala při opravě vnějšího pláště kostela v devadesátých letech. Měla vydržet minimálně padesát let. „Jenže se začala plátkovat, jednotlivé vrstvy se od sebe odlupují a s tím nic neuděláme,“ konstatovala Fictumová.

Odkud budou pocházet nové šablony se teprve ukáže. „Běžně se vozí z lomů v zahraničí, které jsou větší než ty u nás, ale to nechci předjímat, bude to záviset na vítězi tendru,“ dodala.

Foto: Ivan Blažek

Muži nad městem. Ve středu 3. dubna odstraňovali jednu ze závad na střešní krytině katedrály

Havarijní stavy odstraňují specializované firmy. Naposledy 3. dubna - k poškozenému místu slanili muži na lanech spuštěných z vikýře na jižní straně katedrály. „Šlo o zásah naplánovaný před několika týdny, čekalo se na příznivé počasí,“ sdělil Petr Henc ze stavebního oddělení biskupství.

„Vizuální kontroly střechy provádíme zhruba čtyřikrát do roka, pokud máme někde podezření na problém, prověříme dané místo pomocí dronu,“ vysvětlil Henc.

Interiér je hotový

Interiéry kostela svatého Bartoloměje prošly před třemi lety kompletní rekonstrukcí za více než sto milionů korun.

Impozantní gotická stavba uprostřed plzeňského náměstí se může pochlubit nejvyšší kostelní věží v republice, měří 102 metrů, a její součástí je celoročně otevřený vyhlídkový ochoz.

Žďárská Zelená hora odhalila důkaz, proč ji nazývali rubínovým klenotem

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám