Hlavní obsah

Stravenky a režijky míří pod Kalouskovu reformní sekeru

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nemluvil do větru, když v minulosti mnohokrát mluvil o tom, že radikálně zúží množství daňových výjimek, zejména pro stravenky a režijní jízdenky. Návrh novel několika zákonů, který představuje první fázi reformy přímých daní a odvodů pojistného od ledna 2013, již předložil do vnějšího připomínkového řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Skončit mají nejen daňové úlevy pro stravenky, ale i pro závodní stravování, stejně jako bezplatné nebo zlevněné jízdenky zaměstnanců veřejných dopravců a jejich rodinných příslušníků.  Cílem je „zavést jednoduchý a přehledný systém, který bude dlouhodobě stabilní bez neustálých změn a povede ke snížení administrativních nákladů,“ uvedl nedávno Kalousek.

Zrušení výhod pro stravenky a režijky ostře kritizují odboráři a varují, že i kvůli těmto krokům daňové reformy může být vyhlášena stávka a zablokována doprava.

Zrušení úlev přinese pět miliard

Zrušení zhruba čtvrtiny ze 118 daňových úlev a výjimek přinese veřejným rozpočtům v roce 2013 podle údajů ministerstva financí pět miliard korun.

K nejvíce postiženým budou patřit zaměstnanci. Například péče o zaměstnance hrazená ze sociálních fondů či nedaňových nákladů firmy, včetně rekreace a zájezdů, bude nadále daňově podporována jen do ročního limitu 10 000 korun. Zrušeny budou daňové odečty odborářských příspěvků.

O většinu dosavadních úlev přijdou příslušníci ozbrojených sil a bezpečnostních sborů. Zruší se daňové osvobození kázeňských odměn, odchodného, peněžního plnění za výstrojní a proviantní náležitosti, mzdového vyrovnání horníkům dlouhodobě nezpůsobilým k dosavadní práci.

Návrh počítal i s osvobozením zvláštního příplatku nebo příplatku za službu v zahraničí poskytovaného v cizí měně vojákům a příslušníkům bezpečnostních sborů. „Tato informace není pravdivá. Uvedený příplatek na základě dohody ministerstva obrany s ministerstvem financí zdaněn nebude a z návrhů daňových novel bude vyjmut,“ uvedlo ve čtvrtek odpoledne v tiskovém prohlášení ministerstvo obrany.

Zaměstnancům se jako určitá kompenzace navrhuje zavést zvláštní slevu na dani ve výši 3000 korun ročně.

Odečty úroků z hypoték, které se týkají všech daňových poplatníků, zůstanou po velkém protestu veřejnosti zachovány. Sníží se pouze roční limit odečtu z 300 tisíc na 80 tisíc korun.

Superhrubá mzda skončí

Zásadně se změní systém daně z příjmů i odvody pojistného. Skončí superhrubá mzda jako základ daně pro zaměstnance, kterou zavedla Topolánkova vláda, v níž byl ministrem financí právě Miroslav Kalousek. Základem daně bude opět hrubá mzda a v této souvislosti se zvýší sazba daně z 15 na 19 procent. Tím se sjednotí základy pro daň i pojistné.

Zaměstnancům se kromě toho zvýší odvod zdravotního pojištění ze 4,5 na 6,5 procenta z hrubé mzdy.

Celkově všemi uvedenými kroky odvodové zatížení běžných zaměstnanců vzroste. K tomu je třeba připočítat dopady postupného zvyšování spodní sazby DPH ve dvou krocích – od ledna 2012 a od ledna 2013.

Lidé s vyššími příjmy pocítí změnu v tom, že se na jejich celou hrubou mzdu uplatní sazba 19 % (dosud 15 procent po dosažení limitu stropu pojistného). Současně od okamžiku, kdy nebudou platit pojistné, přijdou i o základní slevu na dani.

Nižší pojistné živnostníkům

Systém se hodně změní i živnostníkům a osobám samostatně výdělečně činným. Základem pro výpočet daně a pojistného bude nově 100 procent hrubého zisku, tedy příjem po odpočtu výdajů, zatímco dnes je to pouze 50 procent hrubého zisku.

Pronikavě se jim ale sníží sazba důchodového pojištění a na státní politiku zaměstnanosti z 29,2 na 6,5 procenta a zdravotní pojištění z 13,5 na 6,5 procenta.

Firmy zaplatí méně

Firmy budou dál platit daň z příjmů ve výši 19 procent, ale odvod pojistného, které platí za zaměstnance (34 procent z jejich hrubé mzdy), se přemění na tzv. daň z úhrnu mezd, přičemž sazba se sníží o dvě procenta na 32,5 procenta.

Pojistné a daně přes jedno místo

Od ledna 2013 se revolučním způsobem změní i způsob vybírání daně a pojistného. Finanční úřadům budeme platit nejen daně, ale i veškeré pojistné, a přes ně budeme vyřizovat také všechny administrativní náležitosti. Bude tedy vytvořeno jedno inkasní místo. Údaje o příjmech a pojistném bychom měli předávat na jednom formuláři.

Reklama

Související články

Superhrubá mzda skončí, daň z příjmu klesne

Reforma daní, kterou navrhuje ministerstvo financí (MF), má mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla podle výpočtů MF na reformě uspořit řádově...

Vláda schválila vyšší DPH

Vláda ve středu schválila zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od...

Výběr článků

Načítám