Hlavní obsah

Strany se shodnou na zachování babyboxů, dělí je zvýšení minimální mzdy

Novinky, val
Praha

Tvůrci aplikace Volební kalkulačka, která pomáhá lidem ujasnit si, jaká strana se programově nejvíc blíží jejich postojům, zveřejnili odpovědi 21 kandidujících stran na 80 otázek ohledně budoucnosti země. Jediným tématem, na kterém se bez výjimky shodly všechny strany, je zachování babyboxů.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Sdružení Kohovolit.eu, pod které spadá i Volební kalkulačka, oslovilo s žádostí o zodpovězení desítek otázek všechny kandidující subjekty. Odpovědi poskytlo 21 z celkového počtu 24 kandidujících subjektů.

Jednohlasný souhlas padl pouze v otázce zachování babyboxů. Většina stran se ale shodla také například na zveřejňování platů a odměn vrcholných politiků a vysokých státních úředníků nebo na zachování státní podpory stavebního spoření. Shodně odmítavý názor zaujímá převážná část stran k návrhu, aby domácí porody byly trestné a datové schránky povinné pro živnostníky.

Rozpory u registračních pokladen

Naopak velké rozpory panují například v otázce zavedení takzvaných registračních pokladen, kdy se pro návrh i proti němu vyslovilo shodně deset stran a jedna se nevyjádřila. Podobný poměr vyšel také u návrhu na zvýšení minimální mzdy nebo snížení trestní odpovědnosti na 14 let.

„Všechny strany, které odpověděly na náš podrobný dotazník, si například přejí zachování tzv. babyboxů. S výjimkou ODS se rovněž shodnou, že odměny vrcholných politiků a úředníků by měly být veřejné. Naopak rozdílné názory panují třeba v otázce zvýšení minimální mzdy na nejméně 10 000 korun. Zatímco SPOZ, Strana zelených nebo Piráti souhlasí, proti jsou strany ANO, TOP 09 či Úsvit,“ shrnul výsledky ankety analytik Kamil Gregor ze sdružení Kohovolit.eu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám