Hlavní obsah

Strach o vodu končí. Za peníze z Polska bude mít česká osada vysněný vodovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U hranic s Polskem začíná stavba vodovodu, který se zaplatí z polských kompenzací za důsledky těžby v dole Turów. Za polské peníze se už začala stavět úpravna vody a brzy má začít i pokládání dalšího vodovodu. Úpravna i vodovody by pak měly vytvořit jeden celý systém.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Za peníze z takzvaného Fondu Turów se v Česku postaví nový vodovod

Článek

Každý den vidí, jak hladina vody ve studni u jeho rodinného domu postupně klesá. Teď má ale Karel Řehák z Horního Vítkova u Chrastavy naději, že situace, kdy by jeho rodina zůstala úplně bez vody, už nenastane.

Horní Vítkov, kde Řehák žije, je jednou z osad a obcí v severočeském pohraničí, které jsou ohroženy důsledky těžby v nedalekém polském dole Turów. Konkrétně tady ztrátou vody ve studních. Velmi rychle po uzavření česko-polské dohody o kompenzacích za důsledky těžby z roku 2022 proto v Chrastavě, pod niž Horní Vítkov spadá, vznikl projekt na vybudování vodovodu pro osadu, která ho dosud neměla.

Stavba za 66 milionů korun se přitom ze 100 procent zaplatí z financí, které do Česka na takzvaný Fond Turów poslala polská vláda a společnost PGE, jež v dole Turów těží.

Bez vody už byli

V tom, že se k novému vodovodu po jeho dokončení připojí, měl Karel Řehák hned jasno. „Tam nebylo nad čím váhat. Budeme mít jistotu vody a ta bude kvalitnější než dosud. Už jsme jednou úplně o vodu přišli. Půl roku jsme byli bez vody a nikomu bych to nepřál. Museli jsme si nechat vrtem prohloubit studnu, takže teď vodu máme, ale vodovod uvítáme. Nechat si každý rok dělat rozbor, zda je to v pořádku, je nákladné,“ řekl ČTK a Novinkám obyvatel Horního Vítkova.

O připojení k vodovodu za polské kompenzace je podle něj v osadě velký zájem. „Je tu velké množství lidí, kteří budou hodně rádi. Přes léto třeba nemají vodu ve studni vůbec,“ doplnil. „Nevím, jestli je to víc kvůli suchu, nebo vlivem dolu. Podle mě jsou to spojité nádoby a dlouhodobý horizont by ukázal, že by tady s vodou byl velký problém,“ dodal.

Varšavský soud zrušil platnost posudku, který umožnil prodloužení těžby v Turówě

Evropa

Starosta Chrastavy a senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) považuje vodovod pro Horní Vítkov za velkou věc. „Dosud má vodovod pouze Dolní Vítkov, a to už od roku 1993. O tom, že by někdy mohl vodovod být i v Horním Vítkově, jsem si myslel, že se to nikdy nestane. A teď to bude. Zásluhou financí z fondu Turów,“ těší starostu.

I on potvrzuje, že zájem o napojení k vodovodu byl velký. „Na vodovod se napojí zhruba stovka domů a kromě nich třeba také malotřídní škola. Pro školu je to také výhra, odpadá tím obava, že by se musela zavřít nebo přerušit provoz, když by se její studna vyprázdnila,“ vysvětlil Canov.

Coby kompenzace poslalo Polsko do Česka 45 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy korun), z toho 35 milionů šlo právě na takzvaný Fond Turów. Díky peněz z něj se už začala stavět úpravna vody v Liberci-Machníně a brzy má začít výstavba dalšího vodovodu ve Václavicích u Hrádku nad Nisou. Úpravna i vodovody by pak měly vytvořit jeden celý systém.

FOTO: Bełchatów a Turów, největší znečišťovatelé ovzduší v Evropě

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám