Hlavní obsah

STEM: lidé chtějí referendum o raketové základně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina obyvatel ČR si přeje o osudu případné americké protiraketové základny rozhodovat v referendu. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM, která jej vypracovala pro Českou televizi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Uspořádání referenda v průzkumu STEM podpořilo 61 procent dotázaných, proti bylo 26 procent a 13 procent nevědělo. Pro 51 procent dotázaných je americká základna v Česku nepřijatelná, opačný názor má 32 procent lidí a zbylých 17 procent neví. Dvě třetiny lidí nemají představu o tom, jak by základna v ČR fungovala. Třetina lidí si myslí, že to ví.

Chcete americkou protiraketovou základnu v ČR? (v %)
ano32
ne51
neví17

Průzkum agentury STEM, o němž informovala ČT, trval dva dny a bylo při něm dotázáno 650 lidí. Ředitel STEM Jan Hartl ČT řekl, že to byl orientační stručný výzkum, jehož výsledky jsou zatíženy matematicko-statistickou chybou mezi třemi a čtyřmi procenty.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v neděli v ČT řekl, že je téměř jisté, že USA Českou republiku požádají, aby se do programu protiraketové obrany zapojila.

Podle amerického velvyslance v Česku Williama Cabanisse ale stále není rozhodnuto, zda USA základnu postaví v Česku, nebo v Polsku. O místě základny se mají Američané rozhodnout do konce srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám