Hlavní obsah

Stehlíková: návrh na eutanazii odporuje mezinárodním úmluvám i ústavě

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh zákona o eutanazii, který má Senát projednávat na podzim, odporuje mezinárodním úmluvám o lidských právech i ústavnímu pořádku ČR. Novinářům to v úterý řekla ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (Strana zelených).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně Džamila Stehlíková (SZ)

Článek

„Pocit, že existuje jen jedna volba, a to trpět nebo se nechat zabít z rukou lékaře, je falešný,“ uvedla Stehlíková. Dodala, že není třeba vytvářet zákon o eutanázii, ale „zvýšit kvalitu a dostupnost paliativní (bolest tišící) péče, lépe s nemocnými komunikovat a nevynášet soudy o kvalitě života druhých lidí.“

Návrh zákona o důstojné smrti předložila Senátu senátorka Václava Domšová z klubu nezávislých. Právu řekla, že veřejnost po diskusi na toto téma touží. „Osobně si myslím, že je nutné na toto téma hovořit a proto jsem návrh zákona podala,“ uvedla. Senát by se měl návrhem zabývat na podzim a pokud s ním bude souhlasit, projednají ho i poslanci.

Vytvořit podmínky pro umírání doma

Doktorka Marie Svatošová, zakladatelka českého hospicového hnutí, uvedla, že je třeba „uzákonit solidní podmínky pro ty, kdo se chtějí postarat o nesoběstačné.“ Myslela tím rodiny, které se o umírající postarají doma. Stát by jim mohl například k tomu poskytnout placené volno stejně jako v případě mateřské dovolené při narození dítěte. Řešením jsou i kvalitní hospicová zařízení, kterých je ale v ČR velmi málo, pouze dvanáct se zhruba 250 lůžky, ale potřeba lůžek by byla 500 a to za předpokladu, že bude plně rozvinuta domácí hospicová péče. To ale v ČR dosud není.

Senátorka Domšová navrhuje, aby byla umožněna asistovaná eutanázie, kdy nemocný by se mohl sám zabít za pomoci lékaře, ale také, aby byla umožněna aktivní eutanázie, tedy, že ji na žádost pacient vykoná lékař. Nebyl by za to trestně odpovědný.

Liberálně reformní strana, která spolupracuje se senátorkou Domšovou v úterý představila novinářům petici na podporu návrhu eutanázie. Podle průzkumu jsou pro ni dvě třetiny veřejnosti.

Drtivá většina lékařů je ale proti eutanázii, protože neodpovídá lékařské etice. Ministerstvo zdravotnictví v reformních zákonech také odmítá eutanázii, ale povoluje, aby pacient se za svého života za přísně daných podmínek rozhodl, že odmítá oživování tam, kde například jeho orgány nevratně selhávají a je jednoznačné, že smrt je nevyhnutelná.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát má na stole zákon o eutanazii

Bude v České republice uzákoněna eutanazie, tedy dobrovolný odchod ze života nevyléčitelně nemocného pacienta, nebo se toto téma odloží k ledu? To ukáže...

Výběr článků

Načítám