Hlavní obsah

Štěch odjistil předvolební granát. Naštval úplně všechny

Právo, Novinky, jon, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) svým výrokem o pseudopodnikatelích téměř zastínil hlášku někdejšího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který přirovnal živnostníky k parazitům. Kritické ohlasy proto na sebe nenechaly dlouho čekat. ODS se směje, že ČSSD už odpálila první programovou bombu. KDU-ČSL považuje výrok za nepřijatelný. STAN přemítá o duševním zdraví Štěcha.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Senátu Milan Štěch na archivním snímku z Lidového domu. Vlevo premiér Bohuslav Sobotka, vedle něj úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec. Vpravo exministr průmyslu Jan Mládek a současný volební lídr a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Článek

Štěch odjistil granát, když navrhl, aby se nedostatek pracovníků řešil tím, že se budou OSVČ zvyšovat odvody. Připadá mu totiž, že OSVČ nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využité. Chtěl tím prý přimět „pseudpodnikatele” k zaměstnanecké práci. [celá zpráva]

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se nápadu Štěcha vysmál a upozornil tím na sobotní programovou konferenci, kde by měla sociální demokracie slavnostně oznámit svůj předvolební program.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka pak výrok považuje za nepřijatelný a přemítá, jestli nechce sociální demokracie záměrně volby prohrát.

Kalousek: Čekal jsem rovnou zákaz podnikání

„Nehorázné a pobuřující vystoupení druhého nejvyššího politika ve státě dokumentuje politiku současných vládních stran. Co nejvíce omezit, nejlépe znemožnit, soukromé, malé a střední podnikání a změnit systém na několik se státem propojených velkých firem, všichni ostatní musí být zaměstnaní a závislí,” reagoval na Štěchův výrok předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda Senátu podle Kalouska svým výrokem „důstojně” navázal na Mládkova slova o parazitech. Právu pak lídr TOP 09 řekl, že vzhledem k politice této vlády čekal Kalousek ještě něco razantnějšího, například zákaz soukromého podnikání.

O duševním zdraví předsedy Senátu po jeho výroku začal pochybovat lídr Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Tejcovi připomněl Štěchův výrok hru Modrá velryba

Nový lídr ČSSD Milan Chovanec považuje Štěchův návrh za nerealistický. Tento komentář dává hodně prostoru interpretaci. Není jisté, zda se Chovanec bojí, že by vyšší odvody živnostníky k pásům nenahnaly nebo jestli nechce před volbami ztratit další voliče.

O něco ostřeji se do svého kolegy i do sociální demokracie pustil poslanec Jeroným Tejc, který se rozhodl politiku opustit.

 Dlouhý: Odvody zaměstnavatelům by se měly snižovat

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček varoval, že mu sociální demokracie připadá nebezpečná.

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý připomněl, že už před lety člen ČSSD Mládek přirovnal živnostníky k parazitům.

„Způsob vyjadřování politiků sociální demokracie je předvídatelný, ale přesto umí ještě překvapit. Navzdory prohlášením, která sklidila kritiku živnostníků v minulosti, například o živnostnících jako o parazitech, ale i letos sociální demokracií navrženému progresivnímu zdanění a na příští rok již Sněmovnou schválenému snížení limitů pro uplatňování výdajových paušálů na polovinu,” uvedl Dlouhý.

Připomněl, že Česko má jedno z největších zatížení práce na světě, a proto by se měly zaměstnavatelům odvody naopak snižovat.

Hlavu Štěcha už požaduje Asociace malých a středních podnikatelů. Jeho výrok je tak naštval, že chtěli, aby odstoupil z funkce předsedy Senátu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám