Hlavní obsah

Státní zástupci podpořili soudce v kritice Blažka

Unie státních zástupců podpořila Soudcovskou unii v její kritice ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Argumentace, kterou ministr použil proti jmenování kandidáta navrženého na místopředsedu Krajského soudu v Brně, může podle státních zástupců posilovat alibistické tendence v justici a ovlivňovat nezávislost soudců i státních zástupců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

Blažek zatím nevyhověl návrhu předsedy brněnského krajského soudu, který na post místopředsedy pro trestní úsek nominoval soudce Aleše Novotného. Zdůvodnil to tím, že Novotný se svými nezákonnými rozhodnutími opakovaně podílel na tom, že státu vznikla škoda. Stavovská organizace státních zástupců se nyní proti této argumentaci ohradila.

„Odkaz na jeho předchozí rozhodovací – nikoli například manažerskou – činnost nemůže být legitimním důvodem pro nejmenování funkcionáře soudu nebo státního zastupitelství,“ uvedla unie ve svém prohlášení.

„Každému soudci i státnímu zástupci bývají některá jeho rozhodnutí rušena vyššími stupni, mnohdy pouze kvůli odlišnému právnímu názoru na konkrétní věc,“ upozornila unie. „Pokud se nejedná o flagrantní pochybení, které vede k vyvození kárné odpovědnosti, mohl by tento důvod k nejmenování ovlivňovat nezávislost soudců a státních zástupců a posilovat v justici alibistické tendence,“ uzavřela.

Nepřijatelné a nebezpečné, tvrdí soudci

Soudcovská unie Blažkovo vyjádření už v pondělí označila za nepřijatelné a do budoucna velmi nebezpečné. Mimo jiné zdůraznila, že ministr není oprávněný ani odborně způsobilý hodnotit rozhodování konkrétního soudce. Případné naplnění předpokladů vzniku odpovědnosti státu za škodu způsobenou soudcem při jeho rozhodování totiž může posoudit výhradně kárný senát.

Blažek v úterý na svém setkání s novináři Soudcovské unii na dálku vyčetl, že věc řešila dříve s médii než s ním. S prezidentem organizace Liborem Vávrou se sejde v pondělí a záležitost s ním projedná. Ohradil se ale proti výtce, že ministr není oprávněn hodnotit práci soudce.

Každý občan je oprávněn hodnotit práci jakéhokoliv soudce, a když můžou občané, může i občan-ministr.
Pavel Blažek (ODS), ministr spravedlnosti

„Každý občan je oprávněn hodnotit práci jakéhokoliv soudce, a když můžou občané, může i občan-ministr,“ uvedl. To, že soudce by mohl hodnotit jen jiný soudce, označil za „absolutní nesmysl“.

Připomněl, že zákon mu neukládá navrženého kandidáta na místopředsedu jmenovat. Poznamenal, že si dokáže představit mnoho kvalitních soudců, kteří by tento post zastávali lépe.

Novotný soudil medializované kauzy íránského podnikatele Shahrama Zadeha či bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, kterou původně poslal na 8,5 roku do vězení za zneužití pravomoci v případu solárních elektráren. Ženy se ale zastal odvolací soud kvůli nedostatku důkazů. Osvobozená Vitásková se nyní se státem soudí o mnohamilionové odškodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám