Hlavní obsah

Státní zástupci chybovali v kauze Čunek i u katarského prince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) odhalilo chyby státních zástupců v kauze Jiřího Čunka i katarského prince. Zejména v kauze někdejšího šéfa lidovců a nynějšího senátora jsou chyby údajně natolik zásadní, že lze uvažovat o kárné odpovědnosti státních zástupců. Ve středu to uvedla mluvčí NSZ Helena Markusová.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Kauza bývalého vicepremiéra Čunka je již soudně pravomocně ukončena. Kontrola NSZ byla zaměřena na postup státních zástupců. Cílem bylo zjistit, zda při konkrétních dílčích úkonech nemohli postupovat lépe.

Kauza hýbala politickou scénou více než rok. Policie Čunka v únoru 2007 obvinila z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H Real. Politik kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, poté však znovu oznámil odchod z vrcholné politiky.

Chyby i nestandardní postupy

"Byla zjištěna řada formálních i věcných pochybení a nestandardních postupů státních zástupců NSZ i tehdejšího vedení NSZ (v době aféry Čunek jej vedla Renata Vesecká, pozn. red.)," uvedla mluvčí.

"Kontrolou skončené věci bylo zjištěno, že předmětná věc byla šetřena nedůsledně mimo rámec trestního řízení a nebyla provedena celá řada úkonů k možnému jejímu objasnění," dodala mluvčí ohledně vyšetřování podezření z údajného ovlivňování kauzy.

Princ vyvázl bez trestu, Němec jej pustil domů

Pochybení a nedůslednosti objevily současné kontroly i v případu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Jeho stíhání předal v roce 2005 tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec do domovského Kataru. Princ podle žaloby zneužil 16 dívek, přičemž čtyřem z nich nebylo ani 15 let. V Kataru bylo v roce 2007 stíhání ukončeno.

Katarský princ byl nejprve v ČR nepravomocně odsouzen na dva a půl roku. Nejvyšší soud následně rozhodl, že ministr spravedlnosti může jakékoliv trestní řízení vedené vůči cizinci předat do ciziny i bez souhlasu či stanoviska procesního soudu. Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru.

Němec byl kvůli jeho vydání vyšetřován, policie však případ odložila

Případný postih státních zástupců je v kompetenci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Kontrola kauz proběhla i na základě podnětů spolku Šalamoun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám