Hlavní obsah

Státní úředníci se zákona o službě nedočkají, vláda ho chce zrušit

Právo, ada, nig

Státní zaměstnance, kterým se mají od příštího roku kvůli úsporám snížit platy, čeká další úder. Nečasova koaliční vláda chce zrušit zákon o státní službě, který byl schválen už před osmi lety kvůli vstupu Česka do Evropské unie, ale po opakovaných odkladech má začít platit až od roku 2012.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Je to jednoznačně slepá ulička, a proto navrhuji jeho zrušení,“ řekl ve středu Právu premiér Petr Nečas (ODS). Přitom úředníkům zákon přiznává některé výhody, jako třeba kariérní růst, ale i omezení, třeba povinnost procházet výběrovými řízeními.

Zákon by přitom měl také ochránit úředníky před čistkami, které často provázejí povolební změny na státních úřadech, ale neobsahuje definitivu. Výsledkem má být fungující profesionální státní správa.

Podle Nečase by vláda měla vypracovat nový zákon, který by ale zahrnoval nejen státní úředníky, ale i úředníky samospráv.

Co zákon obsahuje
kariérní růst úředníků
odchodné
výběrová řízení, bez nichž nelze získat místo
zákaz podnikání
zákaz funkcí v politických stranách

Normu odložila už Paroubkova vláda

„Nový zákon by měl zahrnout celou veřejnou správu s jednotnými pravidly a neměl by vést ke skokovému růstu výdajů,“ dodal premiér. Právě možný růst výdajů vedl už v roce 2006 tehdejší Paroubkovu vládu k tomu, že na jeho odložení kývla.

Jenže chystaný plán naráží na odpor odborů. Podle předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové se Nečasova vláda vrací k tomu, co začal razit už Topolánkův kabinet. „S jednotnou úpravou pro všechny úředníky zásadně nesouhlasíme,“ řekla Právu Vondrová. Podle ní nelze směšovat dvě skupiny úředníků, kteří jsou placeni z různých rozpočtů.

Šéfka odborů státních úředníků připomněla, že od roku 2003 platí zákon o úřednících územně samosprávných celků, který se osvědčil. Vondrová připouští, že zrušení zákona o státní službě může mít za cíl i odbourání některých jistot, které měl přinést.

Nový zákon zahrnující všechny úředníky by podle Nečase vláda mohla připravit do konce příštího roku.

Odboráři se také obávají, že v novém zákoně by už úředníci nebyli ve služebním poměru, ale v pracovněprávním podle Zákoníku práce. Vondrová připouští, že už schválený, ale stále odkládaný zákon o státní službě bude vyžadovat určité úpravy, ale rozhodně by ho neměla nahrazovat Nečasem avizovaná společná úprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám