Hlavní obsah

Stát nebude lidem automaticky zřizovat datovou schránku, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé budou moci i nadále získávat datové schránky výhradně na svou žádost. Sněmovna v pátek totiž odklepla zrušení automatického zřízení schránky pro občany, které mělo začít platit v lednu. Zákon nyní posoudí Senát, pokud ho schválí, dostane ho na stůl prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Občanům nebude automaticky zřizovaná datová schránka. Ponecháváme možnosti tradiční cesty pro ty, pro které je překážka přejít na komunikaci prostřednictvím datové schránky,“ uvedl dříve premiér Petr Fiala (ODS).

Automatické zřízení schránky mělo začít fungovat v lednu. Zřízena měla být poté, co se občan připojí ke kterékoli digitální službě státu například bankovní identitou nebo eObčankou.

Příliš ambiciózní

Vnitro ale označilo plán na automatické zřizování datových schránek obyvatelům od ledna za „příliš ambiciózní“. Vládní poslanci mluvili o záporných dopadech včetně právních, zejména na lidi s nižšími digitálními dovednostmi. Lidé by sice mohli schránku znepřístupnit, vnímají to ale podle zdůvodnění novely jako příliš zatěžující.

Naopak podle opozičního hnutí ANO je zachování nynějšího postupu zakládání schránek krokem zpět v digitalizaci státu.

Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Datovou schránku pro komunikaci se státem má v Česku přes půl milionu lidí

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám