Hlavní obsah

Stát letos podpoří výstavbu sedmi tisíc nájemních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba 7000 obecních nájemních bytů by se podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj a Státního fondu rozvoje bydlení mělo postavit pomocí státní dotace v letošním roce. Loni přitom stát podpořil výstavbu více než 12 200 nájemních bytů.

Foto: Josef Zajíc

Bojnický zámek

Článek

"Od příštího roku by se výstavba měla opět zvednout," řekl mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Pokles výstavby je podle ministerstva dán nižším objemem peněz, které jsou na ni letos určeny. Zatímco loni stát uvolnil přes 4,5 miliardy korun, letos počítá se zhruba 3,7 miliardami korun.

Zároveň se zvýšila dotace na byt. Obec nyní může požádat o příspěvek až 630 tisíc korun na bytovou jednotku. Loni činila maximální výše dotace 400 tisíc korun. Rovněž se proti loňskému roku změnily podmínky, za kterých lze dotaci získat. Obce již nemohou pro financování stavby použít peněz od budoucích nájemců.

Nájemní byt si nelze koupit

Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví tím hrozí, že se výstavba nájemních bytů sníží až o třetinu. Obce prý na financování ve většině případů nebudou mít peníze. "Nájemní bydlení podporované státem je určeno sociálně potřebným občanům, kteří nemají ani na počáteční vklad," uvedl Dimun.

Program výstavby nájemních bytů také nově neumožňuje, aby si nájemní bydlení mohl zájemce po čase koupit. "Není možné, aby byt postavený se státní dotací přešel do osobního vlastnictví," dodal Dimun. Podle něj to tak funguje i v Evropě.

Výše nájemného bude záležet na obci. Nemělo by však být vyšší než čtyři procenta z pořizovací ceny bytu, což je výše tzv. nákladového, tedy neziskového nájemného. To by například u bytu za milión korun činilo měsíčně zhruba 3300 korun.

Související články

Vláda rozjede sociální nájemní byty

Vláda udělala v pondělí důležitý krok k tomu, aby se v ČR mohly začít stavět nájemní byty pro sociálně nejpotřebnější skupiny lidí. Schválila nařízení, podle...

Výběr článků

Načítám