Hlavní obsah

Stát chce za dividendu ČEZ víc

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní rozpočet by mohl letos z dividendy společnosti ČEZ, v níž vlastní podíl 70 procent, získat více než 44 miliard, které navrhne firma. České televizi to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„První návrh připraví představenstvo společnosti. Nevylučuji, že se může zopakovat loňský scénář, kdy jsem za vládu dal návrh na vyšší výplatu dividendy, a ten valná hromada poté schválila,“ řekl Stanjura. Jeho návrh podpořil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Podle mluvčího resortu financí Tomáše Weisse úřad standardně vyčká na návrh výše dividendy ze strany představenstva ČEZ a následně zváží možnost podání protinávrhu. „Nemůžeme nijak komentovat záměry našich akcionářů, je to jejich záležitost,“ reagoval v úterý pro Právo mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Generální ředitel Daniel Beneš nedávno oznámil, že by ČEZ mohl do státního rozpočtu poslat díky rekordnímu zisku přesahujícímu 80 miliard korun dividendu ve výši 44 mi­liard korun.

Výplatní poměr dividendy ČEZ nyní činí 60 až 80 procent z očištěného čistého zisku, který loni dosáhl 78,4 miliardy korun. V případě výplaty 80 procent z očištěného zisku by byla hodnota dividendy z jedné akcie 117 korun. Loni přitom společnost za jednu akcii vyplácela 48 korun před zdaněním.

Představenstvo ČEZ loni podle České spořitelny navrhlo dividendový výplatní poměr 80 procent, ale ministerstvo financí ji zvýšilo na stoprocentní poměr. Pokud by opět došlo na takové navýšení, odpovídalo by to dividendě 146 Kč na akcii.

ČEZ by letos podle Beneše měl celkově státu odvést přes 100 miliard. Vedle dividendy by to mělo být až 40 miliard korun na dani z mimořádného zisku a odvodu z nadměrných tržeb a až 30 miliard korun na běžných daních.

Čistý zisk ČEZ loni meziročně stoupl na 81 miliard, jde o rekord

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám