Hlavní obsah

Šťastný: Politika je kruté řemeslo, napsal mi Nečas před několika dny

Aktualizováno

Předseda pražské organizace ODS Boris Šťastný v chatu se čtenáři Novinek uvedl, že hektické události posledních dní na pražské radnici nevnímá jako podraz, ale jako součást politiky a zkušenost. V jeho přesvědčení jej prý utvrdil i šéf ODS a premiér Petr Nečas, který měl na proměně situace v Praze také svůj podíl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Boris Šťastný na on-line chatu Novinky.cz

Článek

„Petr Nečas mi před několika dny napsal, že politika je kruté řemeslo. To je nejvýstižnější popis práce, kterou jsem si dobrovolně vybral,“ uvedl Šťastný. Svou práci však prý má rád.

„V politice nesmíte něco brát jako podraz. Vždy je třeba se dívat na věci v širších souvislostech a věřit, že budoucnost ukáže, jestli vaše kroky byly dobré nebo správné. Situaci posledních dnů proto nevnímám jako podraz z té či oné strany. Všechno to beru jen jako součást politiky a cennou zkušenost,“ napsal Šťastný.

Co se týče jeho vztahu s premiérem, prohlásil Šťastný, že Nečas vždy měl jeho plnou podporu a vždy mu kryl záda, v čemž hodlá do budoucna pokračovat.

Čtenáři se mimo jiné zajímali, jak se po celé eskapádě šéf pražských občanských demokratů cítí. „Cítím se unavený, ale spokojený. Za prvé jsem spokojený proto, že máme před sebou něco nového. Ten uplynulý rok byl velmi obtížný a pro mne, který nesnáší konflikty, velmi vysilující,“ odpověděl Šťastný.

Podle něj je rovněž pozitivní, že jeho strana může se Svobodou v čele radnice pokračovat v „tolik potřebných“ změnách, a že má jeho organizace nevyhnutelné etapy vývoje už za sebou, ale i další před sebou.

„Všechny kroky, které v uplynulých dnech a týdnech konám, jsou vedeny snahou o udržení jednoty pražské ODS a zachování cti a slušnosti,“ poznamenal také Šťastný.

Svobodova zkratka vedla přes Nečase za Šťastného zády
Pražská organizace ODS se zmítá v problémech od doby, kdy se primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vymknul kontrole a za zády vedení vyjednal koaliční smlouvu s TOP 09. Mezi oběma politiky nyní panuje napětí, Šťastný je pokládán za představitele starých pořádků z dob Pavla Béma (ODS), Svoboda za symbol změn.
Šťastný začátkem minulého týdne nečekaně navrhl zastupitelskému klubu ODS zrušit koaliční smlouvu s ČSSD, kvůli které před rokem čelili rozsáhlým protestům a demonstracím, a zahájit jednání s TOP 09. Svoboda se tehdy divil, že o tak zásadním kroku nebyl informován.
Nakonec se ale divil Šťastný, protože Svoboda se za jeho zády chopil iniciativy a přes noc koaliční smlouvu s TOP 09 vyjednal. Dohoda Svobodovi zaručovala setrvání ve funkci primátora a pět resortů pro ODS. Svoboda koalici dohodl s pomocí dalších osmi zastupitelů z ODS a s centrálním šéfem ODS Petrem Nečasem v zádech, který mu vyslovil plnou podporu. Jedenácti zbývajícím zastupitelům včetně Šťastného či šéfa zastupitelského klubu Rudolfa Blažka ji představil již hotovou. Nakonec získal i zde většinovou podporu a do konce týdne nová koalice obsadila vedení radnice.
Šťastný neskrýval rozhořčení nad Svobodovým krokem a osočil jej, že rozbíjí zastupitelský klub ODS.
Přitom právě Šťastný prosazoval loni před volbami Svobodu za primátora. Nyní ale tvrdí, že tak činil na popud pražského vlivného podnikatele a tzv. kmotra Tomáše Hrdličky (ODS). Jenže mezi Hrdličkovy lidi je zpravidla řazen Šťastný a zastupitelé, kteří dosud stáli vůči Svobodovi v opozici. Svoboda zase tvrdí, že svou kličkou chtěl jen zabránit dalšímu pokračování koalice ODS a ČSSD.
Podle něj byl rozpad koalice zinscenován jen naoko, aby se posléze obě partaje znovu dohodly s tím, že v radě budou za ODS Svobodovi neloajální lidé, anebo že bude Svoboda odstraněn z čelní pozice a nahradí jej Rudolf Blažek.
Celá situace se dále vyhrotila v úterý, když Svoboda se svými lidmi svolali klub kvůli jednání o rozpočtu, ale vzápětí navrhli jednat o novém vedení klubu, kterému do té doby šéfoval Blažek. Ten v reakci na to rezignoval. Pro návrh hlasovalo 13 z 19 zastupitelů, což nasvědčuje tomu, že Svobodův tábor se z devíti hlasů rozrostl a v klubu má nyní většinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám