Hlavní obsah

Starý dub u školního hřiště v Táboře ohrožoval děti. Musel k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Starý dub u hřiště Základní školy Mikuláše z Husi v Táboře se začal lámat a mohl ohrozit i děti, které si tam hrály. Dřevorubci se hned pustili do takzvaného havarijního kácení. K tragédii, které jinak zas tak výjimečné nejsou, nedošlo. Například před šesti lety spadl strom na pět dětí při vycházce v Českém Rudolci na Jindřichohradecku.

Foto: Město Tábor

Strom mohl ohrozit i nedaleké hřiště, proto ho dřevorubci skáceli.

Článek

„Ani nechci domýšlet, jak to mohlo všechno skončit. Událost nás všechny překvapila,“ sdělil Novinkám ředitel školy Ladislav Křemen. Starý strom se začal lámat před několika dny a naštěstí to bylo v noci. „Strom je uprostřed dvora a na školním hřišti, hrozilo, že by mohlo dojít k odlomení zbývajících větví. Kvůli bezpečnosti dětí se rozhodlo, že se jedná o havarijní stav. Zadali jsme proto pokácení celého stromu,“ potvrdil Radomír Kouba, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy.

Foto: Město Tábor

Dub se začal lámat před několika dny.

Vysoký dub má obvod kmene přibližně tři metry. Před několika dny se odlomila část koruny a zhruba třetina mohutného kmene. „Rozsáhlá rána zasahovala od báze do výšky asi šesti metrů. Torzo stromu nebylo možné zachovat z havarijních důvodů,“ vysvětlila Petra Šohajová, odborná pracovnice ochrany přírody z městského odboru životního prostředí.

Mluvčí města Dvořák připomněl, že v blízkosti dopadu odlomené části stromu je hřiště základní a mateřské školy i další veřejné plochy jako altán, nebo hradby.

Foto: Město Tábor

Dřevorubci se pustili do havarijního kácení starého dubu, který mohl ohrožovat hrající si děti.

„Dřevorubci dub postupně ořezávají a nakonec ho celý skácí. Druhý dub, který stojí vedle, se zřejmě podaří uchovat, projde však zdravotně-bezpečnostním řezem. Z úředního hlediska se jedná o případ, kdy je stavem dřeviny zřejmě a bezprostředně ohrožen život či zdraví nebo hrozí škoda značného rozsahu, tedy havarijní stav,“ dodal Dvořák.

Foto: Město Tábor

Kmen dubu měl přibližně třímetrový obvod.

V Česku mizí stromy u silnic, škodí to krajině i drobným živočichům

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám