Hlavní obsah

Starostu z třímetrového výkopu zachraňovali hodinu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Starosta Příkosic na Rokycansku Jan Krkoun byl v sobotu dopoledne zasypán lavinou zeminy ve třímetrovém příkopu. Přivolaným profesionálním hasičům trvalo hodinu, než se jim prvního muže obce s 316 obyvateli podařilo zachránit.

Foto: archiv NS MAS ČR

Přímou volbou volily místní akční skupiny z celé České republiky v Zábřehu svého nového předsedu.

Článek

Se starostou Příkosic to mohlo dopadnout špatně, kdyby mu dva přítomní pracovníci nevyhrabali hlavu. "Vrstva zeminy utržená z jedné ze stěn ho kompletně překryla," řekl Právu velitel rokycanských profesionálních hasičů Miroslav Hrubec.

Jeho lidem i místním dobrovolným hasičům pak trvalo hodinu než se jim pomocí krumpáčů, lopat i holých rukou podařilo muže vyprostit. "Nejprve jsme se soustředili na odkrytí hrudníku, aby mohl bez obtíží dýchat, a postupně jsme vyprostili i zbytek těla," vysvětlil Hrubec.

Na vině zřejmě neopatrnost

Osmačtyřicetiletého starostu pak převezla letecká záchranka do Fakultní nemocnice v Plzni. "Utrpěl poranění hlavy a pohmožděniny po celém těle, bude nutné ho operovat a posléze hospitalizovat na neurologickém oddělení," sdělil administrátor nemocnice. Starosta zřejmě doplatil na svou neopatrnost, neboť při kontrole bagrování nového odtoku pro nedaleké koupaliště vstoupil navzdory bezpečnostním předpisům do nezajištěného výkopu. "Já vám k tomu moc neřeknu, jsem z toho ještě úplně mimo," zamumlal přihlížející muž v holínkách a pouze kývl hlavou, že se podílel na první fázi záchrany.

Důchodce sledující hasičské manévry z uctivější vzdálenosti podotkl: "Starosta je fajn chlap, to, co se mu stalo, mu tady určitě nikdo nepřál. Asi chtěl jít prací příkladem a takhle to dopadlo."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám