Hlavní obsah

Staroměstské náměstí v Praze ozdobí smrk z Roztok u Křivoklátu

Právo, Novinky, rap, bab

Vánoční strom, který bude letos během adventu zdobit Staroměstské náměstí v Praze, pochází z Roztok u Křivoklátu. Na soukromém pozemku rostl 66 let. V neděli dopoledne byl pokácen, ve stejný den pak vyráží na svou několikadenní pouť do Prahy.

Vánoční strom pro Prahu letos pochází z Roztok na KřivoklátskuVideo: Novinky

 
Článek

Smrk ztepilý o výšce 24 metrů pokácel několikanásobný šampion v kácení motorovou pilou Jiří Vorlíček. Zároveň ho zkrátil o dva metry. Při kácení pomáhal i jeřáb. „Strom má zhruba šest až sedm tun, bylo třeba ho jeřábem přidržet, aby se nic nepoškodilo,“ uvedl Vorlíček.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vánoční strom

Smrk se stal vítězem letošní soutěže Hledá se strom, kterou každoročně vypisuje organizátor Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

„V letošním roce jsme dostali třiadvacet tipů a nakonec jsme vybrali právě tento strom kvůli jeho dobré dostupnosti i hezkému růstu. Zvláštností je, že tip nám nedal přímo majitel, ale z jeho využití je nadšený. Dendrologové nám potvrdili, že je smrk zdravý, takže nic nebrání tomu, aby udělal radost návštěvníkům trhů,“ upřesnil Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko, organizátora trhů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vánoční strom

Smrk vyrostl na pozemku soukromé firmy, která počítala s jeho pokácením. Nápad s využitím stromu pro vánoční trhy majitele nadchl.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V Roztokách na Rakovnicku byl v neděli dopoledne pokácen smrk, který bude zdobit vánoční Staroměstské náměstí v Praze.

„Strom sahal do drátů vysokého napětí a mohl je tak poškodit. Také jeho kořeny prorůstaly břehem kamenného kanálu. Vlivem silného větru tak mohlo dojít k jeho vyvrácení, takže jsme počítali s jeho pokácením i přesto, že je strom zdravý. Těší mne, že než aby byl jen rozřezán, udělá radost lidem, a hlavně dětem,“ uvedl majitel pozemku Josef Fryauf.

Strom se poprvé rozsvítí v sobotu 2. prosince

Smrk na svou pouť na Staroměstské náměstí měl vyrazit v neděli v odpoledních až večerních hodinách. Potáhne ho klasický americký truck Kenworth. Souprava váží bez nákladu dvaatřicet tun, její celková délka je devětadvacet metrů a výška i šířka 4,8 metru.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Smrk potáhne klasický americký truck Kenworth.

Na Staroměstském náměstí smrk organizátoři vztyčí v noci z pondělí 27. na úterý 28. listopadu. Poprvé se rozsvítí v sobotu 2. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám