Hlavní obsah

Staroměstská radnice má nové hodiny, získaly původní barokní podobu

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Přesně v pravé poledne se v pátek pod ochozem věže pražské Staroměstské radnice rozběhly hodiny. Jejich ciferníky ale mají zcela nový kabát. Získaly věrnou podobu těch původních barokních z roku 1787.

Na Staroměstské radnici se opět rozběhly věžní hodiny. Získaly barokní podobuVideo: Novinky

 
Článek

Součástí probíhající rekonstrukce věže Staroměstské radnice byly i věžní hodiny. Jejich ciferníky zhotovené po druhé světové válce jako náhrada za ty, které zničil požár radnice poslední den války, sloužily až do 26. června minulého roku.

Vzhledem k rozhodnutí města přiblížit podobu radniční věže co nejvíce původnímu vzhledu byly vyrobeny nové ciferníky podle dochované fotografické dokumentace těch původních z roku 1787. Ručky a cifry jsou zdobeny 24karátovým zlatem, desky ciferníků jsou matně černé.

„Ciferníky, které jsme odstranili, byly železné a strašně těžké, jeden vážil 250 kilogramů. A hlavně byly černobílé. Tyto jsou zlacené tak, jak všechny barokní ciferníky bývaly,“ řekl orlojník Petr Skála s tím, že barokní podobu měly do konce 19. století.

Moderní ciferníky mají štíhlou dlouhou minutovou ručičku, barokní je také štíhlá, ale kratší než hodinová. „Ta je mnohem větší, má i větší plochu, z dálky je viditelnější, a to je proto, že hodinová ručička je důležitější. Když přehlédnete minutovou, tak pořád z té hodinové víte, kolik je zhruba hodin,“ vysvětlil Novinkám Skála.

Reklama

Výběr článků

Načítám