Hlavní obsah

Staří mistři pomalu odcházejí, mladé dřina u brusu neláká

Mistři skláři se v pátek sjeli do Světlé nad Sázavou na devátý ročník mistrovství světa v broušení skla. Atraktivní prezentace tradičního řemesla otevřela dveře do zdejší sklárny BOMMA i veřejnosti, aby přitáhla pozornost hlavně mladých lidí. Těch totiž začíná být v řemesle, které Čechy ve světě proslavilo, nedostatek.

Foto: Jana Pechová, Právo

Jaroslav Mádle vytváří květinový vzor bez předlohy

Článek

„Já bych mladým lidem řemeslo doporučil,“ svěřil se Právu jeden ze soutěžících mistrů brusičů, Miroslav Žatečka. Jeho samotného kdysi lákalo malování skla, ale když ho soused ze vsi, brusič, zlákal na zkušenou, rozhodlo to. „Zůstal jsem u toho celý život,“ usmál se. Na zvolené cestě se mu nejvíc líbí, že nelze ustrnout. „Je mi 63 a pořád se učím něco nového,“ řekl.

Podle loňského absolutního vítěze soutěže Jaroslava Mádleho i v tomto oboru stále platí tradovaný slogan o zlatých českých ručičkách. Fakticky ale prý záleží zejména na hlavě, pro broušení skla potřebuje být člověk vybaven i prostorovým viděním.

„Ale nezbytný fortel a zkušenosti vám dá jen zdánlivě jednotvárná práce,“ upozornil. Mladé lidi podle něj dnes odrazuje práce rukama. Když si broušení skla zkusí, jsou nadšení, ale léta strávená každodenní dřinou u brusu je nelákají. „Měli by ale zavčas pochopit, že se jde životem líp, když člověk něco umí,“ poznamenal.

Truhlář z Ostravy vyrábí netradiční hudební nástroje

Muži

Podle ředitele firmy a jednoho ze zakladatelů letos již devátého ročníku prestižního klání Jiřího Trtíka doba minulá vychovala velké množství sklářů. „Na přelomu milénia ale české sklářství utrpělo, ten průmysl se zmenšil a ani staří skláři neměli moc co dělat, takže nebylo potřeba, aby přicházeli mladí. Jenže teď už starší generace odchází a bude problém ji nahradit,“ posteskl si.

Na soutěž letos přijely téměř čtyři desítky sklářů, vedle tuzemských mistrů i ze Slovenska, Polska, Bulharska, Rakouska, Slovinska a Norska. Svoji soutěžní kategorii mají také školy, i ty už se vedle všech tuzemských mohou v rámci akce poměřovat se zahraniční konkurencí.

Všechny exponáty z letošního ročníku budou vystaveny v nových prostorách světelského zámku minimálně do konce letních prázdnin.

Anketa

Líbilo by se vám být brusičem skla?
Ano, to by se mi líbilo.
25,8 %
Já si to moc neumím představit.
20,2 %
Ne, tohle mě nikdy nelákalo.
54 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1647 čtenářů.

Mladí designéři skla: Inspirace dunami, podmořským světem i architekturou

Styl

Reklama

Související témata:
Brusiči skla
Mistrovství světa v broušení skla (GCWC)

Výběr článků

Načítám