Hlavní obsah

Stali se z nás papíroví čerti, říká farmář, který protestoval v České Lípě proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmáři z Českolipska uspořádali v úterý výstražnou protestní jízdu na podporu požadavků, jejichž splnění se u vlády dožaduje Agrární komora. Protesty budou ve čtvrtek pokračovat v Liberci a připravuje se velká protestní akce v Praze.

Úterní protestní jízda zemědělců v České LípěVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Farmář Jaroslav Kurtinec z Holan u České Lípy oslavil v pondělí padesátiny. Druhý den dopoledne nasedl do traktoru, jeho kolegové do dalších strojů a společně vyrazili do České Lípy na protestní jízdu na podporu Agrární komory.

Ta se u vlády, potažmo u ministra zemědělství Marka Výborného dožaduje splnění svých požadavků, jež se týkají například omezení bezcelního dovozu zemědělských komodit z Ukrajiny, odbourání bobtnající byrokracie nebo společné zemědělské politiky EU.

„Vadí mi ta celková zátěž, která na nás dopadá. Nesmyslná rozhodnutí a zákony, které se v oblasti zemědělství znovu a znovu objevují,“ řekl Novinkám Kurtinec, co ho motivovalo se úterního protestu zúčastnit a proč svolával i další kolegy.

„Zemědělec je ekonomický subjekt. Musí vytvářet zisky, jinak nemůže fungovat. Ale byrokracie nám opravdu komplikuje práci a snižuje ekonomickou výtěžnost, viz redistribuční sazba, viz navýšení daně z nemovitosti,“ dokládal svou nespokojenost farmář.

Foto: Michael Polák, Právo

Zemědělec Jaroslav Kurtinec. Jeho Farma Holany se věnuje rostlinné i živočišné výrobě.

Do České Lípy v úterý dorazilo kromě něj několik desítek farmářů. Sjeli se z malých i větších farem z agrárních oblastí okolo Brniště, Holan a z Novoborska. Zemědělce z Českolipska přijeli podpořit i kolegové z jiných regionů.

Projíždějící traktory a další zemědělské stroje výrazně zpomalily dopravu v malém městě, vážné komplikace to ale nezpůsobilo. Lidé si traktory ozdobené státními vlajkami i transparenty s hesly fotili a natáčeli na mobilní telefon jako atrakci.

Transparenty nesly hesla jako „Zastavte vládní agrohazard!“, „Konec českých chovů!“, „Produkce českých potravin v ohrožení“ nebo „Vládo, přestaňte s námi vorat!“.

Cílovou zastávkou protestu byla českolipská pobočka Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Až k ní zemědělci přivezli i naloženou hromadu hnoje, do které pak zapíchali své transparenty. Ke kontaktu se zemědělci a úředníky ale nedošlo. Na SZIF totiž v době protestu nikdo nebyl.

Foto: Michael Polák, Právo

Cílovou zastávkou protestní jízdy farmářů byla českolipská pobočka Státního zemědělského intervenčního fondu.

Podle Kurtince dopadá na zemědělce celá mozaika nesmyslných problémů. O povinném nechávání části půdy ladem tak prohlásil, že je to jen jeden kousek z celé tíživé skládačky.

„Zmizel selský rozum, všichni se zbláznili a zemědělec se začíná stávat papírovým čertem a nemůže normálně fungovat a musí dělat některé věci, které jsou absolutně proti normálnosti a které nemají se zemědělstvím nic společného,“ dodal Kurtinec.

Protesty zemědělců na severu Čech budou ještě tento týden pokračovat. Druhá protestní jízda se uskuteční ve čtvrtek 8. února v krajském Liberci a skončit by měla také u tamního sídla SZIF.

Stav je neudržitelný, varovali zemědělci na Frýdecko-Místecku. Protestovali i se zvířaty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám