Hlavní obsah

Sprostý vrah, slušnému člověku je nevolno, reagoval Kalousek na milost pro Kajínka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezidentská milost pro Jiřího Kajínka je podle některých politiků pouze předvolební kampaní Miloše Zemana. Myslí si to například šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, který prohlásil, že slušnému člověku je z konání prezidenta nevolno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Sprostý vrah včera v Manchesteru zavraždil desítky lidí. Dnes je v České republice hlavní mediální hvězdou sprostý vrah. Je to jenom pro politickou volební kampaň pana prezidenta Zemana. Slušnému člověku je z toho nevolno,“ reagoval ve Sněmovně Kalousek.

Vyjádření politiků k omilostnění KajínkaVideo: Novinky.cz/ Zprávy FTV Prima, .

Pochyby o důvodech, které prezidenta k udělení milosti vedly, vyjádřil před časem i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Je to pravomoc prezidenta. Možná je to součást kampaně. Pan prezident změnil názor,“ řekl Novinkám s tím, že Zeman v minulosti říkal, že bude dávat prezidentské milosti jen v případě vážně nemocných lidí nebo těm, kdo nespáchali závažný trestný čin.

Gazdík: Zeman využívá populární příběh

Změnu názoru Zemanovi vyčítají i další politici. „Je právem prezidenta republiky udělit milost. To, co mi vadí, je, že prezident říkal, že milosti udělí pouze ze zdravotních nebo humanitárních důvodů. Prezident se měl snažit o to, aby bylo znovu obnoveno soudní řízení,“ míní šéf STAN a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík. Prezident podle něj využívá toho, že příběh Kajínka je mezi lidmi populární.

Jiří Kajínek po propuštění z věznice Video: Novinky

„Prezident říkal, že k milostem nebude přistupovat, jen při zohlednění vážných zdravotních problémů. Tady se nezdá, že by to tak bylo,“ konstatoval lídr ODS Petr Fiala.

„Respektuji pravomoc prezidenta udělovat milosti. Ale to udělení milosti neznamená, že je člověk nevinen,“ podotkl poslanec hnutí ANO a člen výboru pro bezpečnost Bohuslav Chalupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám