Hlavní obsah

Spor o svatého Víta bude pokračovat

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již dvanáct let se táhnoucí spor mezi církví a státem o chrám svatého Víta bude pokračovat. Odvolací senát pražského městského soudu totiž 9. února v neveřejném jednání zrušil usnesení soudkyně Libuše Fritzové, která koncem loňského července soudní řízení o katedrálu i řadu dalších domů a pozemků na Pražském hradě zastavila.

Foto: Milan Haluška
Článek

Podle Fritzové tři ze čtyř žalobců v této dlouholeté kauze - Katolický metropolitní kostel u sv. Víta, který vede spor právě o katedrálu, její věž a pozemky, dále Katolický kostel Všech svatých a Pražská proboštská benefice Metropolitního dómu -nejsou evidováni v rejstříku církevních právnických osob ministerstva kultury, nemají proto právní subjektivitu a nemohou tedy nadále vystupovat před soudem.

Její rozhodnutí ale před odvolacím senátem neobstálo. "Zdůvodnění, se kterým Obvodní soud pro Prahu 1 řízení u tří žalobců zastavil, jsme neshledali jako správné," řekl včera Právu předseda senátu Vladimír Fučík. Případ se proto vrací zpátky obvodnímu soudu.

Spor o svatovítskou katedrálu a další objekty na Pražském hradě se vleče již od roku 1992 a neukončilo jej ani prohlášení kardinála Vlka, který v listopadu 1996 oznámil, že se katolická církev svatovítské katedrály vzdává ve prospěch českého národa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám