Hlavní obsah

Spor o prodej domu, v němž došlo k vraždě, znovu otevřel Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) se v úterý zastal dvojice, která si chtěla koupit dům v Nových Jesenčanech na okraji Pardubic. Z koupě ale sešlo, protože vyšlo najevo, že se v domku stala vražda a jeden z prodávajících je ve vazbě. Dvojice kupujících poté žádala od tří aktérů zkrachovalé transakce odškodnění a vydání bezdůvodného obohacení 1,72 milionu korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Žaloba byla úspěšná jen částečně, a to výhradně vůči pachateli vraždy Miroslavu Polcarovi, nikoliv proti další prodávající ženě, ani proti muži, který tehdy vystupoval jako zplnomocněný zástupce vazebně stíhaného Polcara. Pachatel vraždy měl kupujícím zaplatit dohromady 1,462 milionu korun.

Podle ústavní stížnosti by však měli škodu hradit všichni tři aktéři společně. Jednak proto, že neposkytli kupujícím úplné a přesné informace, a také proto, že u Polcara je nárok prakticky nevymahatelný kvůli předlužení. Měl by totiž platit také odškodnění pozůstalým po oběti vraždy.

Za zastřelení přítelkyně si muž odsedí 17 let a zaplatí pět miliónů

Krimi

Ústavní soud nařídil pardubické pobočce krajského soudu, aby se sporem znovu zabývala. Podle nálezu se prokázalo, že všichni prodávající zamlčeli kupujícím podstatnou informaci, která by je mohla od transakce s předstihem odradit. Justice ale zodpovědnost redukovala jen na Polcara, u ostatních neviděla jasnou příčinnou souvislost.

„Při tom soudy dostatečně a konzistentně neozřejmily, proč ke vzniku škody došlo pouhou 'shodou okolností', na které nenesou první žalovaná a třetí žalovaný podíl,” stojí v nálezu.

Přítelkyni tloukl paličkou a pak ji zastřelil, doklady poslal poštou rodičům

Krimi

Vražda se stala v roce 2014, Polcar si vyslechl sedmnáctiletý trest. Ženu po hádce pobodal kuchyňským nožem, bil paličkou na maso a nakonec dvakrát střelil puškou. Její tělo zakopal v lese, který byl součástí revíru, kde působil jako myslivec. Následně oznámil policii, že partnerku pohřešuje. Policisté a rodina po ní déle než měsíc pátrali, její tělo se podařilo najít až poté, co k němu vyšetřovatele přivedl sám Polcar.

Úterního vyhlášení nálezu se nikdo z aktérů sporu nezúčastnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám