Hlavní obsah

Spor Mlynáře a Sobotky kvůli odměnám v Telecomu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministra informatiky Vladimíra Mlynáře rozhořčil v pátek smířlivý postoj šéfa resortu financí Bohuslava Sobotky k motivačnímu programu pro odměňování členů představenstva a dozorčí rady Českého Telecomu. Své pobouření dal už Sobotkovi osobně najevo.

Článek

"Jestliže ministr financí tvrdí, že je to v České republice standardní motivační program, pak máme v naší zemi špatné standardy. Se Sobotkou jsem o tom ve čtvrtek hovořil ve Sněmovně. Byla to krátká výměna názorů. Jinak s tím bohužel nic dělat nemohu, protože výkon akcionářských práv státu v Telecomu má na starosti ministerstvo financí," řekl včera Právu Mlynář.

Sobotka se ve čtvrtek sešel s místopředsedou představenstva Telecomu Jurajem Šedivým a předsedou dozorčí rady této telekomunikační společnosti Jiřím Hurychem. Podrobně mu vysvětlili zásady zmíněného motivačního systému, který letos v červnu schválila valná hromada Českého Telecomu.

Představitelé Telecomu argumentují tím, že odměny budou čtvrtletní, a závislé na vývoji kursu akcií společnosti na burze. Pokud se hodnota Telecomu nezvýší, budou tedy nulové. Nárok na odměnu přitom nemá generální ředitel Telecomu Gabriel Berdár, který má vlastní systém odměn v manažerské smlouvě.

"Ministr Sobotka byl ujištěn o transparentnosti přípravy motivačního programu, jenž byl schválen hlasy více než devadesáti procent akcionářů přítomných na červnové valné hromadě. Motivační program je standardním nástrojem, jímž je podporován růst hodnoty společnosti, tedy i potenciální očekávaný výnos z privatizace Českého Telecomu," informoval o postoji Sobotky tiskový mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Naopak Mlynář trvá na tom, že odměňovat takto členy dozorčí rady Telecomu je nesprávné a neoprávněné, protože jejich úkolem je kontrolovat management. Dále prohlásil, že nemá nic proti tomu, aby management byl zainteresován na výsledcích.

"Neměla by to ale být zainteresovanost na faktu, že akcionář, kterým je stát, prodává své akcie," zdůraznil Mlynář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám