Hlavní obsah

Spolupracovníci kontrarozvědky zůstanou v Kuvajtu

ČTK, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtveřice vojáků 1. česko- slovenského protichemického praporu, která před rokem 1989 pracovala pro komunistickou Vojenskou kontrarozvědku (VKR), dostala důvěru svých kolegů a zůstává v Kuvajtu. ČTK to odpoledne řekl velitel praporu Dušan Lupuljev.

Foto: Stanislava Dvořáková

Náhlý příval vody zatopil část dolního města.

Článek

Jedním z nich je psycholog i jednotky Luděk Lávička, informoval ve čtvrtek ministr obrany Jaroslav Tvrdík. O tom, jaké z toho vyvodí důsledky, ministr dosud nerozhodl. Kromě psychologa Lávičky byli před rokem 1989 spolupracovníky VKR ještě současný velitel dekontaminační čety a starší důstojník zdravotnické části jednotky. Čtvrtým je člen praporu mající na starosti tlumočení a styk s kuvajtskými úřady. "Je to odborník, zná oblast a je velmi dobře jazykově vybaven," poznamenal Lupuljev.

Podle Lupuljeva vojáci o věci diskutovali na základně v Dauhá asi třičtvrtě hodiny a čtveřici vojáků vyslovili stoprocentní podporu. "Ti lidé, kterých se to týká, stáli před jednotkou, já jsem uvedl, jaká je situace, co se děje," popsal situaci Lupuljev. Všichni budou i nadále vykonávat své dosavadní funkce. Lupuljev poznamenal, že dnešní shromáždění praporu chápe i jako vyslovení důvěry své vlastní osobě. "Kolektiv je opravdu dobrý, zralý, je schopen postavit se za své kolegy," vysvětlil.

"Nemám z toho samozřejmě žádnou radost," řekl ministr. Lidé v jednotce by podle něj v tuto chvíli potřebovali především cítit z Česka podporu rodin, ale i politiků, médií a veřejnosti. Vojáci splnili všechny kvalifikační předpoklady a nejsou na místech, která by podléhala lustračnímu zákonu či bezpečnostnímu prověření na vyšší utajení stupně, než je "vyhrazené", řekl ministr. "Z hlediska zákona je jejich příslušnost ke kontingentu zcela v pořádku," dodal Tvrdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám