Hlavní obsah

Koalice Spolu představila kampaň, burcuje proti extremistům a populistům

Praha

Lídři koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) představili ve středu témata kampaně před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Tiskovou konferenci nabídly Novinky živě.

Koalice Spolu k představení témat pro další fázi volební kampaněVideo: ČTK

 
Článek

„Tyto volby mají jedno zásadní téma. Jsou o tom, jestli ČR porazí populismus a extremismus, anebo odejde sama poražená,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

Odkazoval přitom na představený vizuál koalice s heslem „Hrozba, kterou musíme zastavit“, na kterém je premiér Andrej Babiš, šéf KSČM Vojtěch Filip a předseda SPD Tomio Okamura.

Populisté a extremisté podle Fialy podkopávají demokracii a posouvají republiku na východ. „Neznám nikoho, kdo by řekl, že chce žít v Rusku,“ doplnil s tím, že jejich cílem je udělat zemi nevzdělanou, aby ji mohli lépe ovládat.

Piráti jsou nová levice, ale můžeme spolu změnit politiku, říká šéf ODS Fiala

Domácí

„Babišovi a jeho vládě je lhostejné, že bezprecedentně zadlužují zemi. Dál si půjčují od budoucích generací peníze, neřeší, kdo je splatí, a bez uzardění směřují Česko k bankrotu,“ pokračovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a dále podotkla, že je Česko druhou nejrychleji se zadlužující zemí Evropy.

Na její slova navázal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Měli jsme během pandemie nejdéle zavřené školy. To je vizitka této vlády,“ komentoval lidovec průběh covidové krize s tím, že během září a října chtějí znovu objet všechny kraje a o budoucnosti s lidmi debatovat.

ANO první, ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Předsedové stran podepsali koaliční dohodu na začátku dubna. Na spolupráci se strany dohodly už loni. Do říjnových sněmovních voleb jdou s kampaní pod heslem „Dáme Česko dohromady“.

Koalice už dříve slíbila ozdravení veřejných financí, nezvyšování daní či posílení školství a zaměřit se chce také na podporu zemědělství či digitalizaci. Slíbila také, že bude držet nezpochybnitelné prozápadní směřování země.

Během léta objížděli zástupci koalice republiku v rámci kontaktní kampaně v „pozitivním“ autobusu a voliče lákali i na promítání v letních kinech.

Spolu vjelo do kampaně „pozitivním” autobusem

Domácí

Koalice musela také řešit odchod dnes už bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který čelí nařčení ze sexuálního násilí. V kampani pro mladé „Mám hlas“ jeho osobu nahradili mladší kandidáti.

Poslední volební průzkumy přisuzují Spolu zisk kolem 21 procent hlasů a boj o druhé místo s koalicí Pirátů a STAN. První je v současnosti v průzkumech s náskokem vládní hnutí ANO.

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční na začátku října.

Ferjenčík: Vláda s Babišem je sebevražda ODS, sestaví ji s námi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám