Hlavní obsah

Společnou měnu podporují jasně jen STAN a TOP 09

Ze sněmovních stran přijetí eura jasně podporují STAN a TOP 09, o trochu vlažněji pak Piráti a lidovci. Pátá z koaličních stran, ODS, je dlouhodobě euroskeptická a do eurozóny se hnát nechce.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Proti euru jsou pak i opoziční hnutí ANO a SPD. Z mimosněmovních stran přijetí eura podporuje například ČSSD. A co k tématu říkají zástupci jednotlivých stran a ekonomové?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

ČR dosud nesplňuje přístupová kritéria, proto je přijetí eura pouze hypotetickou otázkou. Podporujeme stabilnější kurz koruny vůči euru, který posílí vstup do (dvouletého povinného) systému směnných kurzů (ERM II). Ve výsledku bude znamenat stabilní prostředí pro exportéry, zachování kupní síly občanů a nižší náklady na obsluhu českého státního dluhu. O případném přijetí eura se rozhodne v delším časovém horizontu až po plnění všech podmínek včetně několikaleté účasti v ERM II. Prioritou je tedy splnění těchto kritérií včetně zvládnutí inflace. Přijetí eura je jedním z našich cílů, za kterým postupnými kroky míříme.

Martin Exner, poslanec STAN

Hnutí STAN považuje vstup do ERM II i samotné zavedení eura za důležité a správné. Už při vstupu do EU jsme se k přijetí společné měny zavázali. Pokud chceme být respektovaným mezinárodním partnerem, musíme své závazky plnit. Nejen současný vývoj inflace a kurzu koruny k euru navíc přispívá k faktu, že přijetí eura je nejen politicky vhodné, ale i ekonomicky výhodné. Musíme vysvětlovat důležitost co nejrychlejšího splnění maas­trichtských kritérií a dalších rozpočtových pravidel EU.

Firmy chtějí euro, ale vláda nepospíchá

Ekonomika

Jan Kocourek, mluvčí TOP 09

TOP 09 přijetí eura dlouhodobě podporuje. Inflace v Česku je dnes skoro dvojnásobkem té v eurozóně. Jeden z mnoha argumentů, proč vést nad přijetím eura intenzivní debatu.

Alena Schillerová, šéfka poslanců ANO

Jsme proti přijetí eura. Výhody naší samostatné měnové politiky jednoznačně převažují a nebylo by to pro naši ekonomiku dlouhodobě výhodné. Argumentovat současnou inflací, která se vládě utrhla ze řetězu, nelze. Euro rozhodně není zárukou nízké inflace. Ještě v prosinci, když končila naše vláda, jsme byli pod průměrem eurozóny a dnes jsme v tom samém srovnání třetí nejhorší. Když se podíváte na ty dva státy, které jsou na tom ještě hůře než ČR, tedy Litvu a Estonsko, tak obě země mají euro.

Jitka Pavlíková, mluvčí ČSSD

Přijetí eura podporujeme. Není to pouze otázka našich závazků, které jsme přijali v době vstupu do EU. Základem českého hospodářství jsou odvětví orientovaná na vývoz a přijetí eura tak dává jednoznačně smysl. Navíc v době vysoké inflace a rostoucích úroků euro může přispět k makroekonomické stabilitě. Zkušenost Slovenska navíc ukazuje, že pokud se země na přechod k euru dobře připraví, tak nemusí dojít k dalšímu zdražování, které vzhledem k současné rekordní inflaci má obrovský dopad na životní úroveň občanů. Vláda by měla udělat konkrétní kroky k přijetí eura.

Inflace v eurozóně je rekordních 7,5 procenta

Ekonomika

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Vzhledem k tomu, že se nám kupí jedna krize za druhou, není v tuto chvíli vhodné, abychom naši pozornost věnovali euru. Tuto otázku můžeme řešit v budoucnu, až vyřešíme aktuál­ní problémy. Na přijetí eura již čekáme řadu let a klidně ještě můžeme několik let počkat. Jistě se v budoucnu najdou příhodnější chvíle než právě nyní.

Lukáš Kovanda, ekonom Trinity Bank

Přijímat nyní euro nemá žádné ekonomické opodstatnění. Navíc nesplňujeme hned několik kritérií pro přijetí. Máme totiž příliš vysokou inflaci i rozpočtové schodky. Schodky budou příliš vysoké až minimálně do roku 2025. V tuto chvíli tak prakticky není možné, abychom euro přijali dříve než v roce 2028, i kdybychom chtěli. Česku by teď euro nic nepřineslo. Inflační tlaky mají některé eurové země, třeba Litva, citelně silnější. A naopak, některé země bez eura, třeba Švýcarsko, je mají znatelně slabší.

Česko má třetí nejvyšší inflaci v EU

Ekonomika

Petra Vodstrčilová, mluvčí ČNB

Přijetí eura je politické rozhodnutí. Postoj ČNB je dán jednak tím, že ČR má od svého vstupu do EU závazek společnou evropskou měnu přijmout, a současně tím, že rozhodnutí o jejím přijetí, včetně jeho načasování, je plně v rukou vlády. ČNB tak náleží expertní a poradní role, případně servisní role v okamžiku, kdy se politická reprezentace rozhodne učinit kroky směrem ke vstupu do Evropské měnové unie.

Anketa

Jste pro zavedení eura v České republice?
Ano
37,3 %
Ne
60,7 %
Je mi to jedno
2 %
Celkem hlasovalo 20238 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám