Hlavní obsah

Špidla: Přijetí eura odložíme o tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Již v roce 2007 mohlo českou korunu nahradit euro. Na tomto předběžném datu se loni shodla vláda a Česká národní banka. Termín, kdy občané České republiky budou platit společnou evropskou měnou, se však v úterý opět oddálil. Pozdější přijetí až o tři roky přiznal ve svém projevu v Berlíně český premiér Vladimír Špidla.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Podle jeho vyjádření nebude Čechům a Moravanům euro v peněženkách cinkat dříve než v roce 2010. Ekonomika na to prý není připravena. "Přípravy pro připojení ke společné měně - euro -, které jsou pro nás velkou výzvou, není snadné prosadit," cituje DPA ze Špidlova projevu. Český předseda vlády dále uvedl, že Praha chce být při sestavování časového plánu realistická. Přistoupení k eurozóně, země kde platí euro, by tak připadalo v úvahu nejdříve v letech 2009 až 2010. Špidlova vláda a Česká národní banka se nicméně v závěru loňského roku shodly, že euro budeme schopni přijmout již po roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám