Hlavní obsah

Speciální vysavače uklidí denně v Praze téměř pět tisíc litrů odpadu

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stroj Pražských služeb jménem Glutton vypadá jako přerostlý vysavač. Funguje na podobném principu. Stará se o to, abychom se v ulicích nebrodili v odpadcích a neudusili se prachem.

Speciální vysavač absorbuje denně v Praze až 240 litrů odpadu Video: Novinky

 
Článek

Oranžové Gluttony nahradily v květnu 2012 do té doby používané hlučné benzínové vysavače. Důvodem výměny bylo snížení nákladů a především větší efektivita práce. Glutton, jehož hodnota je kolem 400 tisíc korun, je totiž poháněn elektricky a jeho práce je téměř neslyšitelná. Pražské služby mají k dispozici 24 těchto strojů, do terénu jich vyráží denně 12, druhá polovina se dobíjí. Jednotlivá střediska ručního úklidu Pražských služeb zaměstnávají k jejich ovládání pracovníky ručního úklidu. Pracují od 6 do 14 hodin každý den v různých částech Prahy. Jeden Glutton je schopen pojmout 200 litrů odpadu, často se během dne musí vyprázdnit a jede podruhé. Za den tak odstraní z ulic až 400 litrů odpadu.

Podle slov mistra Střediska ručního úklidu Pražských služeb Jiřího Jílka je zařízení zkonstruováno velmi prakticky. „Výhodou je snadná manipulace, dostane se do úzkých uliček i mezi zaparkovaná vozidla, kde se nachází smetí a hlavně polétavý prach, který by nám ve větším množství zamořil ovzduší. Stroj má filtr, který prach zachycuje a uskladňuje v nádobě na zadní straně. My ho pak likvidujeme na naší skládce. Po povodních nám Glutton pomáhal odstraňovat naplaveniny z hlíny, které jsou také zdrojem prachu,“ řekl Novinkám Jílek.

Stroj je poháněn akumulátory, proto se musí po každé směně dobíjet. Na začátku směny obsluha sundá stroj z nabíjecího zařízení a do baterií doplní destilovanou vodu. „Pak vyjede na svůj rajón, který je psaný měsíc dopředu,“ dodává Jílek. Baterie vydrží 10 až 13 hodin.

„Nejšpinavější je to třeba u Libeňského nádraží, tady je hodně bezdomovců, ale není to těžké, stroj se dobře ovládá,“ dodává pracovník ručního úklidu Milan Pohlotko.

Reklama

Výběr článků

Načítám