Hlavní obsah

Soukromé letecké záchranky žalují stát za nekalou soutěž

PRAHA/BRNO

Stát čelí další žalobě. Tentokrát ho žalují soukromé letecké záchranné služby. Důvod? Stát chce odebrat provozování brněnského střediska soukromé firmě a předat je policii. Potvrdil to předseda správní rady Sdružení nestátních provozovatelů vrtulníků letecké záchranné služby (HEMS) Pavel Müller.

Foto: Aleš Koutný

Plakát letošního ročníku

Článek

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek se obává o bezpečnost občanů a vyzval ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, aby se problémem zabývala. "Platné smluvní vztahy nejsou ukončeny, v žádném případě nehrozí ohrožení života lidí," řekla mluvčí ministerstva Aneta Kupková.

Spor o letecké záchranky se táhne od roku 1999, kdy vláda přijala usnesení, podle něhož měly zajišťovat leteckou záchranku ve všech deseti střediscích s výjimkou Liberce armáda a policie. Nyní spravují tři střediska v Praze, Plzni a Hradci Králové. Sedm středisek obhospodařují soukromí provozovatelé, kromě brněnského mají smlouvy na pět let.

Podle advokáta Tomáše Sokola žaloba viní stát z "nekalosoutěžního" jednání, které spočívá v tom, že stát jako nekonkurenční subjekt vstupuje do fungujícího tržního prostředí. "Stát nemá žádné hospodaření, které by bylo limitované, není to subjekt, který na sebe sám vydělává," vysvětlil.

Rozpor?

Vláda nařizuje policii, aby v Brně zajišťovala leteckou záchrannou službu, a přitom přijala z EU právní předpisy, které říkají, že létání v letecké záchranné službě je obchodní leteckou dopravou, na niž provozovatel musí mít licenci a musí se podrobit dozoru nezávislého leteckého úřadu. "To policie ani armáda nesplňují," řekl Müller.

Poznamenal, že v demokratických a právních státech by armáda a policie měly plnit jen to, co je v zákoně. "O letecké záchranné službě není v zákoně o ozbrojených silách ani v zákoně o policii ani zmínka.

Kupková uvedla, že letecké činnosti pro zdravotnickou záchrannou službu zajišťuje ministerstvo zdravotnictví v souladu s usneseními vlády z let 1999 a 2001, která se týkala organizačního a materiálního zajištění leteckých činností v integrovaném záchranném systému, včetně zásad a harmonogramu v souladu s leteckými předpisy Evropské unie do roku 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám