Hlavní obsah

Soudní zapisovatelky nahradí elektronický přepis hlasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo spravedlnosti spustí od počátku příštího roku etapu testovacího provozu elektronického přepisu hlasu. Technologie by měla v soudních síních nahradit zapisovatelky, které by se dle ministerstva mohly věnovat kvalifikovanější práci.

Foto: Archiv, Právo

Software by měl nahradit práci soudních zapisovatelek.

Článek

Novou technologii budou testovat všechny soudy, v případě, že se se osvědčí, chtěl by ji resort začít využívat co nejdříve. „Výhody této aplikace jsou nesporné. Je to přesně ten typ technického řešení, který podpoří reformu soudnictví," uvedl k projektu ministr Jiří Pospíšil.

Elektronický přepis hlasu pracuje s největším justičním slovníkem dostupným pro diktování běžným způsobem normálním tempem řeči v ČR. Obsahuje 370 tisíc slov, která pokrývají přibližně 97 procent nejpoužívanějších výrazů a slovních spojení spisovné češtiny. Funguje také jako elektronický diktafon, upozornila mluvčí resortu Zuzana Steinerová.

Podle zástupců ministerstva přijde provoz softwaru měsíčně na 28 tisíc korun. Za poskytovatele aplikace byla vybrána společnost Newton Technologies, která v této oblasti spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci.

Firma bezplatně poskytne dva tisíce licencí k testování pro všechny soudy, státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám