Hlavní obsah

Soud zrušil magistrátní zákaz pochodu proti základnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí magistrátu města, který koncem ledna zakázal pochod iniciativy Ne základnám Prahou. Vyhověl tak žalobě mluvčího iniciativy Jana Májíčka. Magistrát se obával, že pochod naruší dopravu a ohrozí bezpečnost účastníků.

Článek

Magistrát rozhodl o zákazu demonstrace na základě posudku odborů dopravy svého a městské části Praha 1. Májíček ale namítl, že navržená trasa pochodu byla bezpečná. Soudkyně Jana Brothánková úterní rozsudek odůvodnila tím, že závěry odborů byly pouze obecné a neměly potřebnou faktickou oporu.

Soud uvedl, že magistrát dostatečně neurčil, zda by byly zásah do dopravy a ohrožení zdraví demonstrantů skutečně závažné. Brothánková uvedla, že magistrátem avizované desetiminutové zastavení dopravy na nábřeží je srovnatelné s komplikacemi, které nastanou při běžné dopravní nehodě. Námitku, že úřad byl v časové tísni, soudkyně zpochybnila tím, že úředníci měli vycházet z předchozích zkušeností z podobných akcí. Iniciativa prý také zajistila adekvátní počet pořadatelů.

Podle Májíčkova zmocněnce Miroslava Prokeše byla náhradní trasa nebezpečnější než trasa původní. Dodal, že magistrát v minulosti podobné pochody nezakázal a mnohdy nemá námitky ani proti akcím extrémní pravice. Pořadatelé pochodu tvrdí, že zákaz měl politickou motivaci. Magistrát vede ODS, která prosazuje umístění základny USA v ČR.

Podle magistrátu chce iniciativa jen kauzu medializovat

Zástupce magistrátu Pavel Štefaňák uvedl, že rozhodnutí magistrátu vycházelo ze závěrů obou odborů dopravy. Podle něj se žalobci jednalo spíše o medializaci kauzy. Upozornil i na rozpor mezi oficiálně nahlášeným počtem 300 účastníků a televizním prohlášením mluvčího Ne základnám Jana Tamáše, že očekává tisíce až desetitisíce demonstrantů. Nesouhlasil také se záměrem iniciativy, která chtěla navzdory původnímu zákazu v pochodu pokračovat.

Lednový pochod se po domluvě mezi magistrátem a iniciativou nakonec uskutečnil, trasa byla upravena tak, aby se protestující vyhnuli frekventovanému nábřeží cestou k ambasádě USA a sídlu vlády. Několik stovek účastníků se nejprve shromáždilo na Václavském náměstí. Odpůrci základny se dále zastavili před magistrátem, americkým velvyslanectvím na Malé Straně a nenásilnou akci ukončili před sídlem vlády.

Na soud se iniciativa obrátila už loni v září poté, co jí magistrát zakázal pochod z Karlova mostu na Hrad. Soud i tehdy rozhodnutí magistrátu zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám