Hlavní obsah

Soud k Nečasově kauze: Soudce má být profesionál

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soudce má být profesionál nezávislý na tom, kdo je jeho kolega. Tak odůvodnil Městský soud v Praze své rozhodnutí, že případ expremiéra za ODS Petra Nečase obžalovaného z uplácení třech svých poslanců funkcemi ve firmách patří nakonec soudkyni Heleně Králové z Obvodního soudu pro Prahu 1. Vyplývá to z odůvodnění verdiktu městského soudu z minulého pátku, které má Právo k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas, Jana Nečasová a advokát Eduard Bruna. Archivní snímek

Článek

Králová se případu chtěla zbavit, protože její kolegyně je manželka exposlance ODS Petra Tluchoře Kateřina, jednoho z údajně uplacených zákonodárců. Dříve byl v kauze rovněž obviněný, nyní ale vystupuje jako svědek.

Přemísťování případů do jiného obvodu je podle městského soudu výjimečná záležitost. Důvody k tomu musí být zřetelné a bezpochybné, což se ale prý netýká požadavku soudkyně Králové.

U soudce je třeba předpokládat takovou míru profesionality, aby byl schopen nezaujatě a objektivně rozhodnout
z odůvodnění soudu

Tluchořovo případné svědectví nepovažuje soud za podstatný důvod k odebrání kauzy a nesouhlasí s tím, že by to mohlo narušit nestrannost soudu. Městský soud také naráží na fakt, že Tluchořová řeší civilní, nikoliv trestní kauzy. Podle informací Práva byla rovněž na dlouhodobé rodičovské dovolené.

„U soudce je třeba předpokládat takovou míru profesionality, aby byl schopen nezaujatě a objektivně rozhodnout i v jiných trestních věcech, jejichž vnímání by mohlo spíše naznačovanou úvahu evokovat,“ píše městský soud.

Soud nevidí důvod, proč by měl prolomit zásadu, že nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci
z odůvodnění soudu

„Jedná se o vztah v úvahu přicházejícího svědka a soudkyně obvodního soudu, která však s předmětnou trestní věcí nemá nic společného. Městský soud proto nevidí žádný důvod, proč by měl prolomit zásadu, že nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci, vyjádřenou v Listině základních práv a svobod,“ dodal soud.

Králová se obrátila minulý týden na nadřízený městský soud s žádostí, aby kauzu předal jinému obvodu právě kvůli manželům Tluchořovým. Důvodem prý byla opatrnost kvůli případným námitkám obhájců a státních zástupců.

Reklama

Výběr článků

Načítám