Hlavní obsah

Současný déšť nevyřeší nedostatek podzemní vody, říká náměstek šéfa ČHMÚ

Právo, Václav Pergl

Čtvrteční silné lijáky sice trochu pomohly zmírnit panující sucho, ale srážky zaznamenaly hlavně Plzeňský a Středočeský kraj, zato na jih Moravy, který nedostatek vody sužuje nejvíc, se deště vůbec nedostaly. V rozhovoru pro Právo na to upozorňuje náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka. Nedostatek podzemní vody tak podle něj trvá.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Málo vody v Labi začíná dělat starosti převozníkům.

Článek

Konečně zapršelo, ale déšť byl dost prudký. Pomohl spodním vodám?

Monitoring podzemních vod není prováděn v desetiminutovém intervalu, jako je tomu u povrchových vod, ale data jsou sbírána z vybraných stanic jednou denně, takže jak se srážky projeví, uvidíme později. Nicméně vhledem k celkovým úhrnům ve Středočeském a v Plzeňském kraji se část vody do podzemních vod v této oblasti dostane a situaci zde zlepší.

To znamená, že spodní vody dál nejsou naplněny?

Jsme svědky podobné situace jako v loňském roce, kdy srážky se na našem území vyskytovaly plošně velmi nerovnoměrně. I čtvrteční srážky, velmi intenzivní ve středních Čechách, na Moravu vůbec nedošly. Jinde byly velmi slabé na to, aby situaci sucha na podzemních vodách zvrátily.

Kde je sucho největší?

Na počátku týdne byla situace na podzemních vodách jako mimořádně podnormální plošně vyhodnocena v povodí Orlice a v oblasti soutoku Moravy a Dyje. Nicméně jednotlivé vrty, které jsou mimořádně podnormální, nalezneme v podstatě na celém území, zítra uvidíme, na kolika z nich srážky situaci zlepší.

Čemu tedy déšť pomohl?

Déšť samozřejmě nasytil půdu a v nejvíce zasažených oblastech se projevil i vzestupy vodních toků, z nichž některé menší dokonce dosáhly i na stupně povodňové aktivity, a pomůže zde i podzemním vodám. Co je ale důležité, je skutečnost, že srážky vůbec nedošly na východ území, kde jižní Morava je dlouhodobě nejvíce postiženým územím z hlediska půdního deficitu i třeba podzemních vod.

Jak sucho měříte a co by se muselo stát, aby se vláhový deficit vyrovnal?

I současná situace ukazuje, že při srážkách okolo 80 až 100 mm se voda do půdy a toků dostane, obávám se však, že hladiny zasažených toků zase rychle klesnou na velmi nízké stavy. Na nějaké výraznější zlepšení bychom potřebovali několik dní, řekněme alespoň celý týden trvalejších srážkových úhrnů na úrovni alespoň 20 mm, ale hlavně na celém území.

Reklama

Související články

Řeky zachraňuje už jen voda z přehrad

Slunečné počasí bez jediného mráčku těší ty, kteří plánují dovolenou v Česku, důvod k radosti ale nemají vodohospodáři. Kvůli dlouhodobému suchu řeky...

Po mrazech decimuje úrodu sucho

Republiku trápí sucho, někde už dosahuje kritických hodnot. Odborníci tvrdí, že kdo z pěstitelů nemá závlahy, a to nejlépe kapénkové, spláče nad výdělkem. Po...

Výběr článků

Načítám