Hlavní obsah

Sobotka ocenil větší dohled nad exekutory, mrzí ho neprosazení zákonů o znalcích a oddlužení

Právo, Adéla Jelínková

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí vpodvečer sešel s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) na bilanční schůzce, aby společně probrali již téměř uplynulé volební období, a vyhodnotili tak, co se danému resortu podařilo prosadit a na čem je třeba ještě dále pracovat. Na přetřes se dostala především novela insolvenčního zákona, kterou zablokovala opozice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Pozitivum Sobotka spatřuje v novele soudního a exekučního řádu, prostřednictvím níž se podle něj podařilo prosadit opatření k ochraně práv věřitelů i dlužníků a současně se zvýšil dozor nad činností exekutorů. „V minulosti byly oprávněné výhrady veřejnosti k tomu, jak dochází k exekuci v Česku a na excesy ze strany exekutorů při vymáhání dluhů. Proto jsem rád, že se nám podařilo zpřísnit pravidla,“ zhodnotil premiér.

Ocenil rovněž zkrácení průměrné délky civilního řízení. „V letech 2014 až 2016 došlo ke snížení zhruba o dvacet procent. Došlo k posílení asistentů na straně soudců a administrativního zázemí, o které se soudci mohou opírat při řešení případů,“ upřesnil Sobotka. Jak dodal, za úspěch považuje také posílení zaměstnanosti vězňů zhruba o pětatřicet procent.

Naopak za neúspěch Sobotka označil dva zákony, které vláda schválila, ale nepodařilo se je projednat. Jedním z nich je nový zákon o znalcích a tlumočnících, tím dalším novela insolvenčního zákona.

„Odpor poskytovatelů půjček”

„V tomto případě jsme se setkali s odporem poskytovatelů půjček, kteří novelu nechtějí. Našli si poslance z řad opozice, kteří jim pomohli, a novelu tak zablokovali,“ popsal situaci Pelikán.

Podle obou politiků je přijetí jmenovaných zákonů důležité a pro českou justici prioritní. „Nová vláda by měla tyto dvě novely předložit hned na začátku funkčního období, aby bylo možné časově překonat odpor, který jim bude kladen,“ uvedl premiér.

Jak doplnil Pelikán, české právo v posledních letech prošlo značným pokrokem. „Poslední čtyři roky byly obdobím, kdy novela nestíhala novelu, rozvoj práva je nejpotřebnější,“ uzavřel ministr.

Bilanční schůzka s Robertem Pelikánem je Sobotkovou desátou v pořadí. V dalších dvou dnech se premiér dočká schůzky s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO) a ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám