Hlavní obsah

Sobotka: Krejčíř lže o penězích pro ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) mstí za to, že mu byla v Česku překažena jeho trestná činnost. Sobotka tak reagoval na Krejčířovo tvrzení, že v roce 2002 půjčil sociální demokracii 60 milionů korun za slib, že mu strana pomůže mimo jiné získat státní podnik Čepro.

Článek

"Krejčířova tvrzení jsou lživá a absurdní. ČSSD vždy byla a stále je proti privatizaci strategického podniku Čepro a žádná vláda za účasti ČSSD se žádným návrhem na privatizaci Čepra nikdy nezabývala," uvedl Sobotka, který je pověřený řízením ČSSD, v prohlášení zaslaném ČTK. "Nic z toho, co Krejčíř říká, není reálné" podotkl Sobotka. Nevyloučil ani možnost podání trestního oznámení na podnikatele.

Krejčíř Mladé frontě Dnes řekl, že nešlo jen o půjčku, ale také o investici do budoucna. Pokud by ČSSD splnila některé z jeho požadavků, nemusela by prý peníze vracet. Jedním z požadavků podle něj bylo, aby se stal ministrem průmyslu a obchodu poslanec Josef Hojdar. Zároveň žádal, aby se privatizovaný petrochemický gigant Unipetrol předal nejvyšší nabídce. Nejzásadnější dohodou s ČSSD ale podle Krejčíře bylo, že získá do svého vlivu Čepro.

Tisk již dříve informoval, že pražský podnikatel Konečný, spolumajitel nedávno zkrachovalé finanční společnosti K. P. Edwards, beze stopy zmizel koncem letošního března. Z únosu a vydírání Konečného viní policie také Krejčíře. Krejčíř podnikatele podle obvinění nechal unést v roce 2002 a donutil ho podepsat bianco dokumenty. Na jejich základě měl Krejčíř na sebe převést nemovitosti v Dobřichovicích a Černošicích zhruba za 35 milionů korun.

Krejčíř, jenž policistům utekl při červnové prohlídce jeho luxusní vily v Černošicích. Žije i s rodinou na Seychelských ostrovech, kde má od roku 1996 tamní občanství.

Reklama

Související témata:

Související články

Krejčíř měl falešné jméno Tomiga

Policie rozšířila mezinárodní zatykač vydaný na Radovana Krejčíře o jméno Tomiga. "Uprchlý podnikatel se totiž pod tímto jménem pohyboval po světě," řekl...

Výběr článků

Načítám