Hlavní obsah

Sobotka chce více peněz pro armádu, příští rok 43,5 miliardy korun

Právo, Jan Švábek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce v roce 2015 zastavit pokles výdajů na obranu. Právu to v sobotu řekl na Dni pozemního vojska Bahna v Brdech na Rokycansku. Vyčlenit na ni chce 43,5 miliardy korun a částku chce v dalších letech zvyšovat. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla by bylo potřeba alespoň padesát miliard ročně.

Foto: Jan Švábek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na zahájení letošního ročníku Dne pozemního vojska Bahna

Článek

„Jsem přesvědčen o tom, že bychom v příštím roce měli zastavit pokles výdajů na obranu, protože v minulých letech se výdaje snížily o 23 procent a je zřejmé, že neplníme všechny závazky vůči našim spojencům. Domnívám se, že částka, kterou by obrana potřebovala v příštím roce, je zhruba 43,5 miliardy korun,“ řekl Právu Sobotka s tím, že v dalších letech by rád výdaje ještě navýšil.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel označil 43,5 miliardy korun za nominální navýšení. Pouze zastaví propad, nezajistí ale rozvoj.  „Snažili jsme se spočítat, kolik peněz bychom ročně potřebovali, abychom byli schopni plnit všechny úkoly. Došli jsme k číslu padesáti miliard ročně,“ sdělil Pavel.

Vytyčeným cílem jsou podle Pavla dvě procenta hrubého domácího produktu tak, jak požaduje NATO. Dnes přitom suma lehce přesahuje jedno procento. K navýšení výdajů na armádu už českou vládu letos v dubnu vyzval generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen.

Tucet nových vrtulníků

Pavel také uvedl, že dnes armáda není schopna plnit závazky, které od vlády má, ani z šedesáti procent. Armáda podle Pavla potřebuje například peníze na nové vrtulníky, bojová vozidla u pěchoty jedné z brigád nebo také na náhradu zastaralých prostředků dělostřelectva.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ukázka bojové operace české armády 6. června na tankodromu u Strašic při generální zkoušce na Den pozemního vojska Bahna 2014.

Nákup nových vrtulníků chce ministr obrany Stropnický vyřešit do dvou až tří let. „Nejlépe tento rok musíme vrtulníky specifikovat, příští rok vypsat soutěž a další rok by mohlo dojít k přezbrojení,“ uvedl Stropnický. Nových vrtulníků by zatím mělo být asi dvanáct, příští rok plánuje ministerstvo na jejich nákup vydat 400 miliónů korun. Celkově ale budou potřeba miliardy.

Nákupem nových vrtulníků se stát chce zbavit starších ruských vrtulníků, kde hrozí problémy s dodávkami náhradních dílů. „Snažíme se uvažovat směrem nákupu víceúčelového vrtulníku, který by pokryl co nejvíce potřeb,“ dodal Stropnický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám