Hlavní obsah

Sobotka chce od šéfa inspekce vysvětlení role GIBS v olomoucké kauze

– Brusel

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na rezignaci olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je v olomoucké korupční kauze Vidkun obviněn z podplácení. Od šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Bílka bude chtít premiér vysvětlení zásahu v Olomouci.

Foto: ČTK/AP

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Určitě budu chtít mluvit s panem Bílkem. Určitě budu chtít, aby mi vysvětlil situaci, ke které došlo v Olomouci vzhledem, k tomu, že informace, které se objevují, ukazují, že v minulosti tam GIBS prováděla vyšetřování,” uvedl Sobotka, který je ve čtvrtek na jednání v Bruselu.

„Bude mne zajímat, jakým způsobem to vyšetřování dopadlo a jaká je vlastně role GIBS v celé této záležitosti. Chci se s panem Bílkem sejít a chci ho požádat o vysvětlení k této situaci,” dodal premiér.

Údajné nadstandardní vazby mezi v současné době obviněným policejním náměstkem Karlem Kadlecem a podnikatelem Ivanem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vazby se měly podle tehdejších informací promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu.

Kadlec však tehdy jakékoli pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila. Vyšetřován byl i pro údajné urážky podřízených, krajské ředitelství poté v té době opustila řada zkušených kriminalistů.

Do Bílka se již pustil i vicepremiér Andrej Babiš (ANO), podle něho je šéf inspekce zralý na odvolání. [celá zpráva]

Sobotka: Rozbořil by měl z politiky odejít

Premiér Sobotka zopakoval, že hejtman Rozbořil by měl opustit veřejné funkce. „Podle mého názoru jak Olomoucký kraj, tak olomoucká organizace sociální demokracie by neměla být zatěžována touto kauzou,” dodal premiér. S hejtmanem se sejde v pátek v Olomouci.

„Jsem připraven poslechnout si jeho názor. Nebudu ale komentovat takovéto vyšetřování - a myslím, že ani po té schůzce nebudu mít tendenci jakkoli komentovat vyšetřování. Myslím si, že by to mohlo být vnímáno jako zasahování do vyšetřování, a to bych skutečně nechtěl,” uvedl Sobotka.

V olomoucké korupční kauze byli obviněni z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení čtyři lidé. Tři z nich, dva vysoce postavení olomoučtí policisté a vlivný olomoucký podnikatel skončili ve vazbě. Má jít o olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele Ivana Langra. Čtvrtým obviněným v kauze je olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD, jako jediný je stíhán na svobodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka očekává Rozbořilovu rezignaci

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka očekává, že pokud se potvrdí, že byl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil obviněn, rezignuje na stranické i veřejné funkce.

Výběr článků

Načítám