Hlavní obsah

Snový Geronimo láká zástupy milovníků koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snový příběh Geronimo, inspirovaný životem tohoto slavného náčelníka Apačů, který se úporně snažil ochránit svůj kmen před přílivem bílých osadníků, láká do boskovického westernového městečka zástupy milovníků koní z Česka i Slovenska.

Foto: archiv Haraldos Stunt Brothers

Trikový jezdec Michal Bednář a jeho partnerka Natálie Nováková.

Článek

Jde o jezdeckou show plnou vynikajících akrobatických výkonů v sedle a také akčních bojových scén, v nichž dokonce šlehají plameny.

Tím nejzajímavějším je ale práce trikového jezdce Michala Bednáře se stádem jeho koní ve volnosti. Místo drezúry sleduje divák něco jako tanec s koňmi.

Foto: archiv Haraldos Stunt Brothers

Největší atrakcí je práce Michala Bednáře s jeho koňmi ve volnosti.

„Já říkám, že mi netrénujeme a necvičíme, ale jen si spolu hrajeme, a to jak při přípravě na vystoupení, tak přímo před diváky. Není v tom rozdíl. Koníci vědí, co mají dělat. Jen se snažím vnímat jejich přirozenou energii a občas je usměrnit. To je celé,“ řekl Právu Bednář.

Něco jako tanec

Výsledkem toho dialogu je, že koně bez sedel, uzd a v podstatě beze slov vnímají jeho gesta. Při pouhém mávnutí rukou, připomínajícím taneční figuru, koně jeden přes druhého na sebe poskládají hlavy. K jezdci mají naprostou důvěru.

Může se po nich projít, popřípadě se svézt hned na dvou současně, a to vestoje. Samozřejmostí jsou přemety, přeskoky a další kousky.

Foto: archiv Haraldos Stunt Brothers

Bednář vystoupení připravil se svým týmem jezdců a kaskadérů Haraldos Stunt Brothers, jehož show baví milovníky koní po celé Evropě.

Ve westernovém městečku jezdil ve svém prvním vystoupení na poníkovi jako čtyřletý. Před třemi roky získal na mistrovství světa trikových jezdců v Moskvě šesté místo. Rok vystupoval v Číně v show Trója v roli Parida.

Hraje i Vinnetoua

Kromě Geronima nyní Bednář hraje ve westernovém městečku také apačského náčelníka Vinnetoua. Toto divadelní přestavení plné akčních scén patří k jeho velkým lákadlům.

Bednář je žákem slavného francouzského znalce koní a propagátora práce ve volnosti Jeana-Francoise Pignona.

Foto: archiv Haraldos Stunt Brothers

Přestože Bednářova komunikace s jeho koňmi vypadá na první pohled lehce, ve skutečnosti je za ní každodenní a nikdy nekončící práce se stádem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám