Hlavní obsah

Sníh zaplavil silnice, řidiči mají problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vydatné sněžení, které v pondělí ráno zasáhlo téměř celou Českou republiku, výrazně zkomplikovalo ranní dopravu. Ve většině krajů jsou silnice ošetřeny, často jsou však sjízdné pouze s velkou opatrností. V Praze se od rána tvoří pomalu jedoucí kolony. Meteorologové navíc varují před příchodem silného větru.

Foto: Leona Brázdilová

Golfové hřiště Horal je zajímavé členitým okolním terénem, nabízí akce i pro veřejnost.

Článek

V jižních Čechách od rána sněží, na Prachaticku se změnilo sněžení v déšť. Podle silničářů jsou všechny vozovky se zvýšenou opatrností sjízdné, řidiči si ale musejí dát pozor na náledí. Teploty se pohybují okolo nuly.

"Je třeba počítat s tím, že i na silnicích první třídy, kde je to udržované chemicky, je rozbředlá vrstva sněhu různé výšky, a tomu je potřeba přizpůsobit povahu jízdy," řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Na silnicích, které jsou udržovány inertním posypem, je až pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu.

V Ústeckém kraji jsou bez problémů sjízdné jsou pouze silnice I. a II. třídy v nížinách, které už silničáři stihli posypat. Mezinárodní silnici E55 ve směru od Dubí na hraniční přechod Cínovec blokují kamióny. Policie zatím vozy odbavuje, ale nevylučuje, že přechod v průběhu dne uzavře. Potíže jsou i v Ústí nad Labem, kde do kopců nevyjely trolejbusy.

Od noci je uzavřena silnice mezi Ostrovem nad Oslavou a Zahradištěm na Žďársku. Přes vozovku se v noci vzpříčil kamión. Na místě je vyprošťovací technika. Ze stejného důvodu je od rána neprůjezdná teplická dálnice u Úžic na Mělnicku. Také tam se na vyproštění tahače pracuje.

Také na Benešovsku a Příbramsku sněží a na silnicích leží po chemickém posypu rozbředlá vrstva sněhu. Podobná situace je i na Kladensku, Rakovnicku, Berounsku a Praze-západ. "Sypeme zhruba od pěti hodin, ale i po provedeném posypu jsou na silnicích zbytky sněhu. Je to dost kluzké a pořád sněží," řekl kladenský dispečer. Problém byl ráno mezi Novým Strašecím a Rakovníkem, kde uvízly kamióny.

Sněží také v okrese Praze-východ, na Kolínsku, Kutnohorsku, Mladoboleslavsku a Mělnicku. V některých místech se sníh začíná držet na silnicích.

Meteorologové varují před mrznoucím deštěm

Práci silničářům v Krušných horách ztěžuje silný nárazový vítr. Řidiči osobních aut by neměli jezdit bez zimních pneumatik, nákladní auta musí do hor s řetězy.

Chemicky ošetřené silnice na Českomoravské vrchovině jsou holé a vlhké. Na ostatních leží zbytky sněhu krytého posypem. Na Pelhřimovsku hustě sněží, teplota se drží pod bodem mrazu.

Všechny silnice Zlínského kraje a na Uherskohradišťsku jsou bez větších problémů sjízdné. Teplota se pohybuje od minus dvou do minus čtyř stupňů, nikde dnes ráno nesněží. Silničáři ale varují před možností mrznoucího deště.

S namrzlou vrstvou sněhu musejí dnes počítat řidiči na silnicích ve vyšších polohách Vsetínska. Přestože jsou tyto komunikace ošetřeny inertním posypem, podle silničářů by zde řidiči měli jezdit velmi opatrně. Nesouvislá vrstva uježděného sněhu je i v okolí Valašskách Klobouk na Zlínsku.

Podle předpovědi počasí se v nejbližších hodinách sněžení změní v déšť. "Upozorňujeme na nebezpečí, že na některých úsecích může docházet k namrzání, je možnost tvorby náledí, silnice jsou totiž promrzlé," dodal jihočeský dispečer.

Opět přijde vichřice

V pondělí a v úterý meteorologové navíc očkávají velmi silný vítr. Nedosáhne sice síly páteční vichřice, přesto by mohla jeho rychlost překonat 100 kilometrů za hodinu. Varování platí od dnešního poledne do úterních 18 hodin.

Během dneška se také mohou podle meteorologů na Moravě a ve Slezsku v polohách od 400 metrů nad mořem místy vytvářet sněhové jazyky, na horách i závěje. Dopoledne v západní, odpoledne a večer ve východní polovině území se bude místy tvořit ledovka.

V noci na úterý bude do České republiky pronikat studená fronta., která přinese občasný déšť či mrznoucí mrholení. Nejnižší noční teploty budou mezi šesti a dvěma stupni Celsia. V úterý bude také převážně zataženo, občas déšť nebo mrholení. Nejvyšší denní teploty se budou v úterý pohybovat mezi čtyřmi a osmi stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám