Hlavní obsah

Sníh taje, ale některá lyžařská střediska se drží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli obleva postupuje, jsou na českých horách skiareály, kde se stále lyžuje. Často se snaží udržet vleky v provozu do 17. března, kdy končí jarní prázdniny. Zhoršené podmínky leckde srazily ceny, většinou je zrušeno i večerní lyžování.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Aktuální situace na Tanvaldském Špičáku

Článek

Vlekařům v  Krkonoších se díky zásobám technického sněhu daří držet v provozu většinu skiareálů. Provoz skončil v Žacléři, vrchlabském Kněžickém vrchu, Strážném, Jablonci nad Jizerou, Vysokém nad Jizerou a v Černém Dole.

Ostatní areály plánují jet do konce jarních prázdnin a výše položená střediska do Velikonoc. „Tratě pokrývá od půl metru do 80 centimetrů technického sněhu, a bude se lyžovat do Velikonoc,“ slibuje ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Ukončit letošní sezónu velikonočním lyžováním plánuje také největší lyžařská aréna Česka SkiResort Černá hora-Pec a Harrachov. V západní části Krkonoš se stále lyžuje v Rokytnici nad Jizerou, Pasekách nad Jizerou, Benecku, Vítkovicích a Herlíkovicích.

FOTO: Poslední lyžaři

Domácí

Navzdory nepříznivému počasí zůstává v provozu v Libereckém kraji devět z šestnácti lyžařských středisek.

Na Ještědu v Liberci je stále v provozu sjezdovka Nová Skalka a dětská stráň Kubíkův FunPark, v Jizerských horách je v provozu skiareál Tanvaldský Špičák a sjezdovky v Desné a v Příchovicích.

Naopak provoz už ukončila střediska v Bedřichově, na Severáku, v Rejdicích nebo ve Vysokém nad Jizerou.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

V Krušných horách jsou v provozu kupříkladu lyžařské areály na Klínovci, Novako na Božím Daru, lyžařský areál v Potůčkách a také areál U řeky v Nových Hamrech. Lyžuje se rovněž na sjezdovce Slalomák v Mariánských Lázních.

Na Klínovci by chtěli udržet provoz 14 km sjezdovek nejméně do poloviny března a pak zachovat zprovozněnou Pařezovku a Dámskou sjezdovku, kam by se přesunul sníh z uzavřených sjezdovek.

Dostatek sněhu je v Potůčkách, kde plánují jezdit minimálně do Velikonoc. Mimo provoz jsou na západě Čech například lyžařské areály na Bublavě, Neklidu, Plešivci a v Aši.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

Na Šumavě zůstává v provozu skiareál Lipno a areál na Zadově. Na Lipně je otevřena pouze sjezdovka lišáka Foxe, Dámská a Pánská.

Na Zadově se lyžuje jen na Kobyle. „Pokud to půjde, plánujeme nechat skiareál v provozu minimálně do poloviny března,“ řekl Jiří Gruntorád, z lipenského skiareálu.

A podobně je na tom Zadov. „Teď do pátku to bude ještě vyhovující, víkend už bude na hraně,“ řekl Petr Vondraš z lyžařského areálu Zadov.

V obou skiareálech je zrušeno večerní lyžování, nikde nejsou upraveny ani běžecké stopy. Šumavský areál Ski&Bike Špičák musel kvůli nepřízni počasí přerušit provoz už v sobotu 17. února.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

Také v Beskydech je už lyžařská sezona téměř u konce. Odstaveny jsou sjezdovky i v největším areálu na Bílé, kde funguje už jen lyžařská školka.

V Beskydech se lyžuje ještě částečně ve skiareálu Severka a na Mezivodí. „Je otázka, jestli to vydrží i do víkendu,“ řekl náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

V Jeseníkách většina areálů sezónu ukončila. Mimo provoz jsou i Kraličák, Ramzová a Přemyslov. Stále se naopak lyžuje na Ovčárně, kde jsou vleky každoročně v provozu do konce dubna. Jede také největší areál na Moravě Ski Kouty.

„Rozhodujeme se ze dne na den,“ řekl ředitel Petr Marek. Lyžuje se také v Ostružné, na Červenohorském sedle, jedou i střediska Kopřivná a Skiaréna Karlov, všude v omezeném provozu. V Karlově jsou nyní otevřeny už jen sjezdovky Kazmarka a Klobouk.

„Teď je to špatné. Pojedeme do neděle a pak zavřeme. Od poloviny příštího týdne má ale mrznout, svahy dosněžíme a areál znovu spustíme. Stačí nám jeden, dva dny,“ uvedl šéf Skiareálu Červenohorské sedlo Martin Dubský.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

V Orlických horách tento týden ukončil provoz areál v  Deštném v Orlických horách, v provozu zůstalo jen dětské hřiště Kiddo. Sezona tu trvala 80 dní. Ihned po ukončení provozu byly zahájeny přípravné práce na šestisedačkové lanovce, která nahradí starou dvousedačku a vlek na Martě I. V Říčkách jsou lyžařům k dispozici všechny tři sjezdové tratě, na kterých leží od 20 do 60 centimetrů technického sněhu.

Buková hora hlásí pravděpodobné ukončení zimního provozu až o víkendu 9.-10. března. V provozu naopak už nejsou menší areály. Lyžuje se také stále i na Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem.

Na Vysočině lze na lyže vyrazit už pouze na dvě místa. Na sjezdovky na Šacberk u Jihlavy, všechny ostatní včetně Harusova kopce už přerušily provoz.

Na běžky může veřejnost ve vyhrazených hodinách do Vysočina Arény v Novém Městě na Moravě, o víkendu od 1. do 3. března však tratě plně obsadí Český pohár v biatlonu.

Posledním lyžařským svahem ve Zlínském kraji, kde se ještě stále lyžuje, je zároveň ten nejjižnější, a to v Lyžařském středisku Stupava.

Na středočeském Monínci chtějí ještě udržet provoz. „Dva týdny to ještě určitě udržíme a pak se uvidí,“ řekl provozovatel střediska Jaroslav Krejčí.

Reklama

Související témata:
Sněhové podmínky

Výběr článků

Načítám