Hlavní obsah

Sněžku zasáhl orkán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 127 kilometrů v hodině dosahovala v nárazech rychlost větru v neděli ve 12.30 na vrcholu Sněžky. Podle dat z měřicí stanice poštovny Anežka tak českou nejvyšší horu zasáhl vítr o síle orkánu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Sněžka

Článek

Hranice orkánu činí 117,7 kilometru v hodině. ještě kolem 18. hodiny rychlost větru v nárazech dosahovala na Sněžce přes 90 kilometrů za hodinu.

Kvůli silnému větru se v neděli nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu byl v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli lanovkáři na webu. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších fungujících o víkendu vítr neomezil.

Teplota na 1603 metrů vysoké Sněžce, jejíž podnebí je v Krkonoších výjimečné, se okolo 18. hodiny pohybovala kolem nuly. Pocitová teplota byla kvůli silnému větru ale výrazně nižší, kolem minus deseti stupňů. Ráno naměřili na Sněžce okolo minus pěti stupňů, pocitová teplota pak klesla k -15 °C.

Na hřebenech Krkonoš, například u Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno okolo 20 centimetrů sněhu. V noci na neděli napadla v podhůří Krkonoš první větší souvislá vrstva sněhu nadcházející zimy. Podle meteorologů je pravděpodobné, že kvůli oteplení souvislá sněhová pokrývka v podhůří v následujících dnech roztaje, v nejvyšších oblastech Krkonoš by měla vydržet.

Sněžka má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Sněžku pokryla sněhová nadílka

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám