Hlavní obsah

Sněžit nepřestane, kalamita na Rychnovsku odvolána

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu v noci a ve čtvrtek nás čekají další přívaly sněhu od severovýchodu. Právu to řekl v úterý Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Ve středu ráno byl odvolán kalamitní stav na Rychnovsku a Náchodsku, který trval od úterý.

Foto: ZUŠ Dobruška (archiv)

Saxofonista Slavomír Bílek, žák Hany Novotné, zvítězil v ústředním kole soutěže dechových nástrojů v VII. kategorii, tj. do 14 let.

Článek

"Předpokládáme, že až do čtvrtečních večerních hodin přibude dalších pět až dvacet centimetrů nového sněhu. Sněžení půjde přes Moravu a Slezsko a rozšíří se i do Čech. Upozorňujeme řidiče na nebezpečí závějí a sněhových jazyků na silnicích. Trvalejší sněžení ustane až v průběhu čtvrtka," řekl Seifert.

Zároveň zesílí mrazy. Jestliže ve středu a ve čtvrtek se v noci budou pohybovat do -10 a přes den v rozmezí -3 až 1 stupeň Celsia, v pátek, kdy sněžení bude už jenom občas, poklesnou v noci na -3 až -11, v sobotu dokonce na - 6 až -15 a v neděli ojediněle až na -17 stupňů.

Nízké teploty, tedy silný mráz, budou hlavně tam, kde bude jasno a kde je sněhová pokrývka. Denní teploty pak budou v rozmezí - 3 až plus 1. Stejný ráz počasí se udrží do středy příštího týdne. Sněhové přeháňky budou už jen ojedinělé od soboty.

Rychnovští odvolali kalamitu

Kalamitní stav, který v úterý na silnicích Náchodska a Rychnovska vyhlásili silničáři, byl ráno odvolán. Uzavřená zůstává pouze silnice mezi křižovatkou Tři lotři a Uhřínovem na Rychnovsku. Podle informací silničářů v kraji drobně sněží, chemicky ošetřované komunikace jsou po posypu mokré, na ostatních leží do deseti centimetrů uježděného sněhu, krytého posypem.

Všechny sledované silnice a dálnice v Česku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na západě republiky se teploty ráno pohybovaly od - 6 do - 14 stupňů Celsia, na ostatním území od minus pěti do plus jednoho stupně. Místy také drobně sněží.

Dálnice jsou vlhké až mokré, v oblastech nízkých teplot suché a vymrzlé. Na D1 v oblasti Domašova leží na vozovce rozbředlý sníh, který zůstává místy i na křižovatkových větvích. Na D5 a D8 jsou místní husté mlhy s viditelností do 150 metrů. Na R35 leží vrstva nového sněhu v tloušťce do dvou centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám