Hlavní obsah

Mokrý těžký sníh komplikuje na severu Čech dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silné sněžení zasáhlo ve středu ráno část Středočeského a Libereckého kraje. V okolí Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Nymburka, České Lípy a Liberce může podle meteorologů napadnout během tří hodin kolem šesti centimetrů mokrého sněhu. Problémy byly na dálnici D10 a především na silnici z Liberce do Turnova.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čerstvý sníh na dálnici mezi Turnovem a Libercem. Snímek pořízen u obce Žďárek na Liberecku.

Článek

Na dálnici D10 za Prahou ve směru na Mladou Boleslav byl ráno sjízdný pouze jeden pruh. Na silnici 35 mezi Libercem a Turnovem uvázly v kopci u Paceřic v obou směrech kamiony. Totéž se stalo i na silnici 16 u obce Nemyslovice na Mladoboleslavsku.

S výrazným zpožděním musí počítat řidiči na této silnici i v úseku mezi Jičínem a Mladou Boleslaví. Zpoždění je kvůli kolonám u Sukorad. V obcích Ohařice, Dolní Lochov, Holín a Ohaveč na Jičínsku pokrývá silnici ledovka a tvoří se kolony, uvedla policie.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kamiony na dálnici mezi Turnovem a Libercem.

Od 9 hodin je kvůli sněhu pro kamiony nad šest tun uzavřena silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Silnice leží v chráněné oblasti, a silničáři tam proto nemohou solit. Řidiči kamionů musí na Raspenavu a Hejnice po silnici 13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. Pro autobusy a osobní auta je silnice průjezdná.

Podle Petra Správky, ředitele Silnic LK, které zajišťují údržbu krajských komunikací i hlavních tahů s výjimkou I/35, by měli být motoristé obezřetní nejen na Liberecku, ale také na Českolipsku, hlavně v oblasti Práchně a Svoru, i tam je na silnicích sníh.

V Praze sníh roztál

Příměstské autobusy v okolí Prahy nabíraly ráno zpoždění. „Dochází ke zpoždění všech spojů v této oblasti, některé spoje nejedou vůbec kvůli nehodám nebo zapadnutí vozů,“ uvedla Pražská integrovaná doprava na twitteru.

V samotném hlavním městě sněžilo málo, navíc sníh rychle taje.

Meteorologové časně ráno aktualizovali výstrahu před silným sněžením, upozorňují, že regiony Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Nymburk ve Středočeském kraji a Česká Lípa a Liberec v Libereckém kraji zasáhlo časně ráno silné sněžení.

„Podle radarových odhadů i srážkoměrných měření se vyskytuje silné sněžení a mohlo by napadnout více než tři centimetry mokrého sněhu za jednu hodinu nebo víc než šest centimetrů za tři hodiny. Intenzita sněžení postupně zeslábne,“ uvedl ČHMÚ.

Na železnici byly ráno problémy v Nymburce, kvůli zasněžené výhybce nejely časně ráno spoje do Poříčan. Kvůli spadlému stromu byl přerušen provoz mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou.

Na vozovkách ve vyšších polohách v Moravskoslezském kraji leží ujetá vrstva sněhu, či zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Policie pro kamiony navíc opět uzavřela silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám