Hlavní obsah

Sněmovna zamítla vyvlastnění nemovitosti v areálu ND

– PRAHA

Poslanecká sněmovna ve středu zamítla návrh zákona několika komunistických poslanců, který by za náhradu umožnil vyvlastnění restaurační budovy a několika pozemků v těsném sousedství Národního divadla. Ke schválení scházelo 10 hlasů.

Foto: archiv autora

Neslýchaně zábavný večer proběhne už potřetí v Kroměříži.

Článek

V kauze jde o budovu č. p. 1435 na pražském Novém Městě, která je součástí komplexu Nové scény Národního divadla. Kromě jídelny a klubu se v jejím suterénu nachází i technologické zázemí Nové scény. Šest podlaží se pronajímá jako kanceláře. Budova byla postavena spolu s celou Novou scénou na začátku 80. let na místě starších domů.

Objekt i s pozemky přiřklo v roce 1990 nedopatřením tehdejší Federální shromáždění řádu Sv. Voršily, který vlastnil pozemek pod budovou už před II. světovou válkou. Poté, co řád získal majetek zpět, budovu prodal firmě Themos. S ní má Česká republika dlouholetý spor, protože fakt, že herci nemohou budovu využívat, provoz Národního divadla značně komplikuje.

Už v březnu 1993 vznikly první poslanecké návrhy zákonů, které měly spornou budovu vrátit zpět do vlastnictví státu, nebyly ale úspěšné. Podobně skončily i pozdější snahy o vyvlastnění. V roce 1995 pak Ústavní soud odmítl návrh 54 poslanců na zrušení ustanovení zákona, kterým byla sporná budova přiřčena voršilkám.

Pokud by byl nakonec zákon schválen, suma, kterou by stát měl za budovu zaplatit, není jasná. Hovoří se až o čtvrt miliardě korun, společnost Themos tvrdí, že do budovy v minulosti investovala přes sto miliónů korun. Na druhou stranu ale Themos údajně dluží Národnímu divadlu milióny korun za energie.

Opozice byla proti

"Jsem spíše skeptická, ačkoliv nevylučuji překvapení," řekla poslankyně Táňa Fischerová (US-DEU), která předložila pozměňovací návrh k zákonu, krátce před hlasováním. Původně předložený zákon totiž předpokládal kromě vyvlastnění budovy vyvlastnit také několik pozemků pod ní.

"Vyvlastnit pozemky nepovažuji za účelné, některé z těch pozemků jsou nepoužitelné. Očekávám, že by mohl projít můj návrh, ale zákon jako celek spíše neprojde," dodala Fischerová.

Návrh podpořili peticí i herci Národního divadla, podepsaly ji desítky herců. "Žádáme vás, vážení zákonodárci, abyste podpořili předložený zákon o vyvlastnění předmětné budovy ve veřejném zájmu, a bylo tak ukončeno letité, svízelné a zatím marné jednání o nápravu omylu, který se stal zákonem," stojí mimo jiné v petici.

Zákon se nelíbí především opoziční ODS. Někteří poslanci varovali před možnou další arbitráží, které by po vyvlastnění mohla Česká republika čelit. "Považujeme tento návrh za protiústavní. Takto stanovený veřejný zájem podle našeho názoru není," vysvětluje poslanec Petr Pleva, proč bude klub ODS hlasovat proti.

"My pro jídelnu vyvlastňujeme majetek soukromým subjektům a považujeme veřejné stravování za veřejný zájem," dodal Pleva. Naznačil, že kdyby parlament normu přijal, skončila by u Ústavního soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám