Hlavní obsah

Bodový systém je ve Sněmovně na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před schválením je po středečním jednání ve Sněmovně novela, která zavádí bodový systém hodnocení dopravních přestupků řidičů. Závěrečné čtení by se mohlo uskutečnit již za tři týdny. Bodový systém počítá s tím, že řidiči budou mít kredit 12 bodů, po jehož vyčerpání mohou na rok přijít o řidičský průkaz.

Foto: Pražský fotograf - Jiří Píša

Vidět aspoň na chvíli očima Jiřího Píši známá i méně známá zákoutí historické Prahy vám do poloviny listopadu nabízí Galerie Malostranská beseda

Článek

Výhrady k předloze má zejména ODS, jejímž poslancům se nelíbí posílení pravomocí obecní policie, vyšší pokuty pro profesionální řidiče a především zavedení bodového systému.

Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) poznamenal, že díky debatám o zpřísnění podmínek provozu na pozemních komunikacích a policejním akcím zemřelo oproti srovnatelnému období loňského roku na silnicích o 50 lidí méně. "Zatím jsme v poslední třetině pomyslného žebříčku zbytečných úmrtí," varoval Šimonovský.

Počet obětí dopravních nehod je v Česku alarmující. Statistiky uvádějí, že každý rok na českých silnicích zemře 1300 lidí. Nejvíce zmařených životů zapříčiní vysoká rychlost a nedání přednosti. Vláda si proto vytkla cíl snížit počet úmrtí na silnicích do roku 2010 na polovinu.

Proti předloze a záměrům ministra Šimonovského se postavil David Šeich (ODS). Zákon je podle něj osobní kampaní Milana Šimonovského, přičemž předloha, soudí, jen perzekuuje řidiče. "Prostě budou jen pořádány hony na čarodějnice," řekl. Bodový systém bude podle něj obtěžovat řidiče. Stejný názor prezentoval i stínový ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Reklama

Související články

Sněmovna zřejmě zmírní bodový systém

Bodový systém postihu neukázněných řidičů, který vláda prosazuje v návrhu novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, je podle mnohých poslanců nastaven...

Silniční zákon prošel do třetího čtení

Novela zákona o pozemních komunikacích, která zavádí bodový systém postihu řidičů, prošla ve středu ve Sněmovně do třetího čtení. Návrh se však setkal s mnoha...

Výběr článků

Načítám