Hlavní obsah

Sňatky s cizinci z letních lásek mohou skončit rozčarováním

Právo, Jiří Vavroň

Každý rok uzavřou Češi a Češky kolem pěti tisíc svateb s cizincem či cizinkou. Jde o desetinu z celkového počtu sňatků. Část z nich je i důsledkem prázdninových setkání a letních lásek, zejména pokud jako kulisy seznámení a okouzlení jsou moře, luxusní hotel nebo jachta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada žen, ale i mužů po krátké známosti chce hned slyšet svatební zvony. Dovolenkové svatby narychlo s cizincem či cizinkou však v sobě skrývají mnoho rizik.

Češky si nejvíce berou Slováky, podle Českého statistického úřadu je to zhruba tisíc případů ročně. Často se také provdávají za Němce a Ukrajince (kolem tří set svateb ročně), v kurzu jsou i Britové.

U mužů vedou rovněž Slovenky (taktéž kolem tisíce svateb ročně), následovány jsou Ukrajinkami a Ruskami.

Měla ho za milionáře

Jak Češi, tak i Češky si ale berou ročně v řádu stovek obyvatele zemí od Česka vzdálených a velmi exotických, v nichž právě často vznikají rychlá letní seznámení.

„Vypadal skvěle, měl nádherné auto, považovala jsem ho za milionáře, malovala jsem si život jako nepřetržitý sled koupání v letním sídle, milování pod hvězdnatým nebem, večeří v Hiltonu a lesku exotických šperků, které získám po svatbě,“ říká třicetiletá Jarmila. Proto si o svém nastávajícím a jeho rodině nic před svatbou nezjišťovala.

Jenže domnělý milionář usiloval o svatbu nikoli z hluboké lásky, ale proto, že se potřeboval dostat do Evropy za bratrem. Očekával bezplatné ubytování, zakoupení auta a hlavně pravidelné vysoké kapesné od své manželky, která by ho živila.

Muži v jeho zemi totiž často nepracují. A jak Jarmila později také zjistila, luxusní auto, kterým se ji cizinec při seznámení snažil oslnit, bylo z půjčovny.

Nicméně muži se povedlo docílit toho, že si ho Jarmila vzala. Podle expertů však ještě dopadla dobře, protože neměli děti ani společný majetek, následný brzký rozvod tak byl bezproblémový podle českých zákonů, vzali se totiž v ČR. Narychlo upečené vdavky v cizině mohou skýtat i další překvapení.

Například když žena až po svatbě zjistí, že nemůže bez souhlasu manžela opustit zemi, do které se přistěhovala, řídit sama auto či rozhodnout, jak vychovávat dítě. Před podvodníky, kteří se zejména v severoafrických zemích snaží uzavírat účelové sňatky s Češkami, varuje nyní i české ministerstvo zahraničí.

Podle něj chtějí tito muži získat povolení k pobytu v EU nebo vylákat ze svých obětí peníze. Vysoký počet účelových sňatků tamních občanů s Češkami zaznamenávají zejména ambasády v Egyptě, Alžírsku a v Tunisku.

„Počet účelových sňatků stoupá vždy v návaznosti na předchozí turistickou sezonu, po krátkém seznámení během dovolené nebo přes sociální sítě,“ uvádí ministerstvo.

Odlišné kulturní prostředí zaskočí

Při letním seznámení, které skončí svatbou s cizincem či cizinkou, je třeba myslet i za časovou hranici líbánek, upozorňují specialisté na partnerské vztahy. Po svatbě s cizincem je třeba překonat více než jen jazykovou bariéru.

Odchod do ciziny totiž automaticky nastolí řadu otázek, které by vás dříve nenapadly. Například zda chce být dotyčný pohřben někde na tichomořském ostrově, či nakonec spočinout v rodné zemi. I to je závažná otázka, kterou může svatba s cizincem ovlivnit.

„Možné problémy s odlišným kulturním prostředím, náboženstvím, tradicemi jsou dostatečně známé, proto jako prevence možných nedorozumění, zklamání a rozčarování je dobré se bez růžových brýlí podrobně seznámit s prostředím, kam se muž či žena po svatbě odstěhuje, hlavně s jeho legislativními poměry,“ říká socioterapeutka Marie Macháčková.

Předmanželská smlouva pomůže

Při rozhodnutí, zda si vezmu cizince či cizinku, je proto dobré mít jasnou dohodu, nejlépe formou předsvatební smlouvy, kde budete bydlet, jak bude probíhat výchova dítěte, jak to vypadá s majetkem, kde a jak se budou v případě nemoci partneři léčit atd. Není to vztah nedůvěry, ale eliminace pozdějších nedorozumění. Klíčová je i otázka, podle jakých zákonů je svatba uzavřena a jaké občanství bude mít dítě, které je třeba už na cestě.

Kdo chce vztah udržet, rozvíjet, musí vědět, do čeho jde, potvrdila Právu psycholožka Kateřina Irmanovová. Globalizace sice sbližuje dříve rozdílné světy, kulturní rozdíly se stírají, ale rozdíly přetrvávají.

„O tom, zda vztah vydrží, či ne, ale nakonec rozhodne osobní vztah a skutečná láska mezi partnery,“ zdůrazňuje Irmanovová. Ta překoná vše, i rozdílnost prostředí. „Lidé, kteří se mají skutečně rádi, se totiž dohodnou, respektují toho druhého. Je to o dvou lidech a kvalitě jejich vztahu, ta rozhoduje,“ dodává.

Podle psycholožky největším problémem ve vztahu s cizincem či cizinkou je, když svatbou Čech či Češka řeší nějaký svůj problém, letní okouzlení bere jako východisko, když chce například rychle odejít z původní rodiny, má problémy se seznámením, myslí si, že už dobrý vztah doma nenaváže, či se domnívá, že svatbou s cizincem si finančně polepší.

„Novým vztahem narychlo ale nejdou řešit staré problémy,“ říká Irmanovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám