Hlavní obsah

Smůla ODS. Před skandálem strana výrazně posilovala

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Podle červnového průzkumu agentury STEM by se aktuálně do Sněmovny dostalo šest politických stran včetně lidovců a zemanovců. Volby by vyhrála ČSSD. Průzkum se však uskutečnil ještě před vypuknutím současného skandálu kolem Jany Nagyové, v níž figurují členové ODS. Od května přitom strana výrazně posílila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v červnu 2013 podle Stem

Článek

Podle průzkumu by vítězní sociální demokraté měli ve Sněmovně 79 poslanců, druhá TOP 09 40, třetí občanští demokraté 38 a komunisté 29 zákonodárců. Do Sněmovny by se dostali také lidovci a zemanovci, kteří by shodně měli po sedmi poslancích.

„Červnové preference odrážejí situaci po změnách v pražském zastupitelstvu, ale ještě těsně před skandálem kolem premiéra. Výsledky ukazují kvalitativní posílení TOP 09, zvláště v Praze. Pozice ODS se před skandálem celkem výrazně zlepšovala,“ shrnula agentura výsledky průzkumu.

Právě ODS, kterou otřásla kauza kolem Jany Nagyové, by mohla nyní o část voličů přijít. Přitom ještě v květnu podle Stem výrazně posílila, ve Sněmovně by před měsícem měla 40 poslanců, dubnový model jí přisuzoval jen 24 zákonodárců.

K volebním urnám by v červnu přišlo 56 procent občanů, přičemž 27 procent se dosud nerozhodlo.

Anketa

Které straně byste ve volbách dali hlas?
ODS
8,3 %
TOP 09
15,4 %
ČSSD
14,5 %
KSČM
39,1 %
KDU-ČSL
3,9 %
SPOZ
1,4 %
Někomu jinému
12,3 %
Nejdu k volbám
5,1 %
Celkem hlasovalo 47450 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám