Hlavní obsah

Smrt malého dítěte při závodech nákladních aut řeší kladenský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Tragickou smrt tříletého chlapce při závodech nákladních aut projednává kladenský soud. Neštěstí se stalo na konci dubna 2022 v Černuci na Kladensku, kde se konal závod těžkých nákladních aut v terénu někdejší pískovny. Jeden z vozů, opancéřovaná tatra, projížděl mezi diváky k vymezenému závodišti, dítě strhnul a na místě usmrtil.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Soudní síň u kladenského soudu

Článek

Hoch tu byl se strýcem a tetou. „Viděl jsem je. Kluk byl těsně u pána, jestli ho držel za ruku, to nevím, ale kluk nepobíhal, byl hned vedle pána, nedělo se nic mimořádného, najednou ho strhla kola,“ řekl při úterním jednání u soudu svědek Václav Šetina.

Znalec z oboru dopravy Tomáš Rozlivka upozornil, že ze speciálního vojenského auta měl řidič špatný výhled a střetu nemohl zabránit. Podle svědků dítě zamířilo k pravému boku auta.

„Bylo zachyceno prvním kolem, další kola ho přejela, někteří svědci uvedli, že byl stržen až třetím kolem. Tím méně mohl řidič něco vidět a zabránit střetu. Navíc dezén u těchto kol je i z boku a je schopen strhnout i dospělého člověka, nejen dítě. Mohl ho zachytit za oděv a strhnout ho k zemi,“ popsal znalec Rozlivka pravděpodobný scénář tragické nehody.

Za smrt dítěte na extrémních závodech nákladních aut padla čtyři obvinění

Krimi

Svědci se nedokázali shodnout, zda strýc chlapce držel za ruku. „Nebudu se vyjadřovat,“ řekl chlapcův strýc, který je i se svou ženou mezi čtveřicí obžalovaných. Podle žalobkyně Kláry Loudové příbuzní nezajistili nad chlapcem dostatečný dohled.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kladenský soud se snaží zjistit, kdo nese vinu za smrt dítěte při závodech nákladních aut.

Na lavici obžalovaných je kvůli podezření z usmrcení z nedbalosti i řidič vozu Stanislav Vrbický. Ten u soudu už dříve vypověděl, že lidi viděl ve vzdálenosti kolem pěti metrů od vozu a chlapec stál u svého strýce.

Řidiči vědí, že musí jezdit pomalu, uvedl komisař

V úvahu připadá i vina organizátorů, kteří podle státní zástupkyně nezajistili dostatečnou bezpečnost při závodu. Obžalovaným je hlavní pořadatel Bohumil Báša. I on vinu odmítá. Organizátoři připustili, že přesun aut po závodišti, kde se volně pohybují diváci, nebyl zajištěn doprovodnými vozy. „U závodních aut někde jezdí doprovodné auto s majákem nebo jde s nimi doprovod, to je běžné. Tady to nebylo,“ řekl jeden ze svědků Jiří Coufal.

Silný vůz jel vyprostit jiné převrácené auto. „Bylo ho slyšet, že jede, všiml jsem si ho, že přijíždí, a asi po deseti vteřinách se to stalo,“ dodal svědek Šetina. „Zdálo se mi, že tatra jela hodně u strany, blízko u diváků, přitom cesta byla dost široká. Říkal jsem si, že jede celkem rychle na to, že jede mezi diváky,“ upřesnil Václav Šetina.

To ale odmítl další svědek, hlavní komisař dohlížející na závod. „Já jsem ho sám poslal, aby pomohl převrácené auto vyprostit. Jel normálně. Řidiči vědí, že musí jezdit pomalu, jinak dostanou trestné body. Tady jel běžně, ne nijak rychleji, než se běžně jezdilo,“ řekl komisař Pavel Kvasnica.

Podle soudního znalce jel řidič pravděpodobně rychlostí těsně nad dvacet kilometrů v hodině. Podle organizátorů závodu není reálné, aby byl například páskou vymezen prostor pro průjezd aut mezi závodišti. Vstup je zamezen páskou jen přímo do závodních sekcí, všude okolo je podle pořadatelů vstup na vlastní nebezpečí.

Hlavní líčení bylo přerušeno, protože nedorazili dva svědci. Soud bude pokračovat v květnu.

Při závodech nákladních aut na Kladensku zemřelo nezletilé dítě

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám