Hlavní obsah

Šmarda: Jsem překvapený, čekal jsem od Babiše víc

Právo, Karolina Brodníčková

Nulový výsledek schůzky mezi premiérem Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem o výměně ministra kultury překvapil nominanta ČSSD na tento post Michala Šmardu. V rozhovoru pro Právo řekl, že čekal od Babiše víc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Šmarda

Článek

Prezident Miloš Zeman uvedl, že nejste ideální kandidát na ministra kultury, a to je v zásadě jediný závěr schůzky s premiérem. Co si o tom myslíte?

Měl jsem důvěru v Andreje Babiše, když říkal, že je schopen prosazovat svou vůli. Přestože řada lidí mi říkala, že je to jen dělání ramen, tak jsem tomu nevěřil. Myslel jsem si, že do jednání půjde s větší razancí a přinese něco, co dá smysl. To se nepodařilo, odešel s prázdnou. Doufám, že Jan Hamáček bude v pátek úspěšnější. Ale je to trapné. Překvapilo mě to, myslel jsem, že má Andrej Babiš něco v ruce. Možná jen hrál o čas.

Vy sám se nominace vzdát nechcete?

Že by nám Miloš Zeman určil jiného kandidáta a soc. dem. si ho osvojila?

Záznam: Brífink premiéra Andreje Babiše po schůzce s prezidentem Milošem ZemanemVideo: Novinky

Sama ČSSD by mohla přijít s jiným jménem...

Jsem proti tomu, aby Miloš Zeman vybral kandidáta pro ČSSD a my si ho osvojili a tvářili se, že jsme si ho vybrali. Proti tomu bych byl všemi deseti.

Kandidáta ČSSD musí vybírat předseda ČSSD. Jestli chce kandidáta vybírat Andrej Babiš nebo Miloš Zeman, pak ať řeknou, že je to jejich kandidát, a musí hledat podporu u jiné strany, než je soc. dem.

Nevyřešila by situaci teda výměna resortů s hnutím ANO? Je to ve hře?

Určitě ano, ale i pokud bychom změnili koaliční smlouvu a soc. dem. místo kultury spravovala jiný resort, tak by ČSSD chtěla ministra toho resortu vybírat sama.

Jaký resort byste místo kultury chtěli?

To já nevím, to by rozhodl pan Hamáček s panem Babišem. Ale pořád to neodstraní problém, že se neshodujeme v tom, kdo má kandidáta na ministra vybírat. Je vcelku lhostejno, o kterého ministra se jedná.

18. dubna 2019 - Staněk odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na oba podal trestní oznámení.
15. května 2019 - Oznámeno, že Staněk ke konci května rezignuje. V dopise Babišovi napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Staněk rezignaci předal premiérovi 20. května.
28. května 2019 - Zeman nepřijal Staňkovu demisi. Hamáček oznámil, že požádá Babiše, aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání. Novým ministrem kultury by se měl stát místopředseda ČSSD Michal Šmarda.
29. května 2019 - Zeman navrhl Babišovi, aby počkal s odvoláním Staňka na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal.
31. května 2019 - Babiš odeslal na Pražský hrad návrh na odvolání Staňka a jeho nahrazení Šmardou. Zeman zopakoval, že Ústava mu nestanovuje lhůtu pro odvolání ministra.
21. června 2019 - Sociální demokraté po jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu kultury.
25. června 2019 - Zeman se setkal se Šmardou.
4. července 2019 - Jednání Babiše a Hamáčka se Zemanem posun nepřineslo. Podle prezidenta by ministr, který odhalil korupci na svém úřadu, neměl odcházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám